Universiteit Leiden

nl en

Coronaregels in studentenhuizen: ‘Bezoekers komen alleen als de rest dat goed vindt’

In veel studentensteden groeit het aantal coronabesmettingen, ook in Leiden stijgen de cijfers. Vooral in studentenhuizen is het soms lastig om afstand te bewaren, hoe doe je dat? Wij vroegen studenten naar de onderlinge afspraken in hun studentenhuis.

Maatregelen volgen

Studente Global Philosophy Daniëlle woont met drie andere huisgenoten in Leiden. ‘Met z’n vieren volgen wij de maatregelen van het RIVM, bijvoorbeeld dat je maximaal drie bezoekers op een dag mag hebben. Deze bezoekers komen alleen als de rest het ook goed vindt.’ De afgelopen tijd hebben ze sowieso niet zoveel bezoek gehad vertelt Daniëlle: ‘Eén van mijn huisgenootjes moest een coronatest doen en dan is de regel dat de rest ook binnenblijft totdat de uitslag van de test bekend is.’ Daarnaast heeft ze in haar huis bij de voordeur een pompje met desinfecteergel staan, ‘als je thuiskomt kan je gelijk je handen reinigen en neem je geen eventuele bacteriën mee het huis in.’

Geen gekke dingen uithalen

Chinastudies studente Emma heeft met haar huisgenoten geen strenge regels gemaakt. ‘We doen bij ons in huis niet aan de speciale regels, maar dat is vooral omdat we van elkaar weten dat we geen gekke dingen uithalen. Wanneer we buitenshuis afspreken, zijn het dezelfde mensen die we zien’, legt ze uit. Zo zorgt ze er met haar huisgenoten voor dat ze samen een kleine kring houden. Een gedeelde woonruimte heeft haar huis niet: ‘We zitten eigenlijk alleen maar op onze kamer en mijn bezoekers komen ook niet in contact met mijn andere huisgenoten.’

Student Jannet Harthoorn

Overleggen met elkaar

Jannet studeert Journalistiek en Nieuwe Media en ondanks dat ze maar twee huisgenoten heeft, zijn er toch duidelijke afspraken gemaakt. ‘Wanneer ik iemand bij ons thuis wil uitnodigen, leg ik dat voor aan mijn andere huisgenoten. Zij mogen dan besluiten of dat oké is. We hebben maar een klein huis waarin afstand houden lastig is, dus het is belangrijk dat de rest het goed vindt’, zegt ze. De huisgenoten van Jannet overleggen ook met haar voor ze iemand uitnodigen. ‘En we zorgen ervoor dat we voornamelijk dezelfde mensen zien, zo houden we onze bubbel klein.’

Bezoekers registreren

Rechtenstudent Charlotte woont aan de Herengracht in het Oudeliedenhuis met ongeveer dertig andere studenten. ‘Wij hebben regels over bezoekers die komen, die moet iedereen registreren in de groepsapp.’ Het is lastig afstand te bewaren, volgens Charlotte: ‘In de gedeelde woonruimte in het huis zitten huisgenoten vaak bij elkaar.’ In het enorme pand is er net iemand positief getest, ‘deze huisgenoot gaat in quarantaine en de mensen die met haar in contact zijn geweest, in de badkamer of keuken, ook. Ik hoef gelukkig niet in quarantaine, ik deel geen voorzieningen met haar.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.