Universiteit Leiden

nl en

'Als tutor ben je de vraagbaak voor een vliegende start’

Alle eerstejaars bachelorstudenten van de Universiteit Leiden worden ingedeeld in een tutorgroep, met een student als mentor en een docent als tutor. Met name in coronatijd is dit extra contact broodnodig. Inmiddels hebben de eerste groepen met elkaar kennisgemaakt. We spraken twee mentoren van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Ze zag er al weken naar uit om ‘haar’ groepen te ontmoeten, en nu is het eindelijk zover. Amber Breugem, derdejaars Rechtenstudent (uiterst rechts op de foto hierboven), begeleidt komend jaar twee zogeheten tutorgroepen van elk zo’n achttien eerstejaarsstudenten Rechtsgeleerdheid. Het is haar taak om ervoor te zorgen dat de kersverse aanwas een zachte landing maakt op de universiteit, bijvoorbeeld door ze wegwijs te maken binnen hun studie. Met name in coronatijd is dat een belangrijke taak: het aantal contacturen  is voorlopig beperkt, en dan is het niet eenvoudig om even iets aan je studiegenoot te vragen.

Vereenzaming voorkomen

‘Ik heb in mijn eerste jaar ook een mentor gehad, en toen dacht ik al: het lijkt me leuk om dit zelf ook te doen,’ zegt Breugem. ‘Ik houd namelijk erg van lesgeven, en het lijkt me leuk om een belangrijk aanspreekpunt te zijn voor de nieuwe studenten. Dit jaar wordt bovendien een extra uitdaging, want veel moet online gebeuren. De tutorgroep speelt dan een belangrijke rol om vereenzaming te voorkomen. Het eerste semester is het belangrijkst.’

Jaren ervaring

De Faculteit Rechtsgeleerdheid heeft al jaren ervaring met het tutorsysteem, maar dit collegejaar is het systeem uitgebreid naar de hele universiteit. Alle eerstejaars bachelorstudenten komen in een mentorgroep met zo’n tien tot twintig medestudenten met een studentmentor en een docenttutor. ‘Het mentor- en tutorsysteem biedt studenten een kleinschalige, veilige setting waarin zij zich gezien en gehoord voelen,’ zei vicerector Hester Bijl daar in een eerder interview over.

Ervaringen van studenten:

Trainingsdagen

Met haar mentorgroepen heeft Breugem op 3 september afgesproken in een zaaltje van het Kamerlingh Onnes Gebouw, de nieuwe thuisbasis voor de eerstejaars rechtenstudenten. Eerder heeft ze twee trainingsdagen gehad om het mentorschap goed invulling te kunnen geven. Daar leerde ze onder meer hoe ze de eerstejaars kan helpen om een vliegende start te maken met hun studie. Hoe lees je een wettenbundel bijvoorbeeld, en wat is de rol van jurisprudentie? 

Vriendengroep smeden

Belangrijker – en moeilijker – is echter de sociale kant van het verhaal. Want hoe smeed je achttien onbekenden om tot een hechte vriendengroep, zodat ze zich ook in tijden van corona niet alleen voelen aan de universiteit? Dat zal noodgedwongen voornamelijk online moeten gebeuren. ‘Maar zodra het weer kan, wil ik met mijn tutorgroep lunchen in de Hortus of een anderhalve-meter-borrel organiseren,’ zegt mentor Sterre Bours (niet op de foto), die ook Rechtsgeleerdheid studeert. 

Reilen en zeilen

Ook Bours kijkt ernaar uit om vraagbaak te zijn voor de eerstejaars. Vorig jaar was ze ook al mentor, en dat is haar goed bevallen. ‘Eerstejaars hebben allerlei vragen over het reilen en zeilen op de universiteit, bijvoorbeeld over de omgangsvormen. Studenten vragen zich bijvoorbeeld af hoe ze hun hoogleraar het best kunnen aanspreken, of waarvoor ze bij hun studieadviseur terecht kunnen en wat die al van hen weet. Veel studenten vertrouwen dit soort vragen eerst aan ons toe.’

Youtube-playlist voor eerstejaars

Je studie beginnen in coronatijd is een hele uitdaging. Om je goed op weg te helpen, hebben we een serie video's gemaakt met belangrijke en leuke informatie. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.