Universiteit Leiden

nl en

Mentor en tutor bieden eerstejaars warm welkom en goede start

Alle eerstejaars bachelorstudenten van de Universiteit Leiden krijgen een student als mentor en docent als tutor om ze wegwijs te maken in hun nieuwe studie en stad. De tutorgroepen, van tien tot vijftien studenten, versterken de onderlinge band.

Een warm welkom voor eerstejaars, fysiek en online en daarmee een goede start van hun studie. Dat is het doel van het vernieuwde mentor- en tutorsysteem. In september beginnen duizenden nieuwe studenten met een studie aan de Universiteit Leiden, en dat zal dit jaar anders zijn dan in andere jaren.

Opvang en begeleiding

Studeren in tijden van corona is anders dan we gewend zijn: veel onderwijs is online en er zijn daardoor minder mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. Om nieuwe studenten toch goed op te vangen en te begeleiden, intensiveren we ons tutoraat, een onderdeel van het Leids studiesysteem. 
Alle eerstejaars bachelorstudenten komen in een tutorgroepje met zo’n tien tot vijftien medestudenten met een studentmentor én een docenttutor.

On campus en online

Nu studenten elkaar minder in de collegebanken kunnen ontmoeten, zijn een goede start, kennismaking en opvang des te belangrijker. Daarom is bij alle studies een tutor-uur ingeroosterd – bij de meeste opleidingen de eerste zeven weken wekelijks en daarna om de week. Als het even kan, is dat contactuur op de campus en treffen de eerstejaars en hun tutoren elkaar op de universiteit. Maar ook online biedt het tutoraat steun en gezelligheid.

Op gang helpen

Vice-rector Hester Bijl is blij met deze aanpak: ’Het tutoraat biedt studenten een kleinschalige, veilige setting waarin zij zich gezien en gehoord voelen. Het biedt bindung en bildung:  het verbindt de studenten met hun nieuwe omgeving, en helpt ze op gang in hun academische groei.’ 

Programma

De invulling van het mentor en tutorsysteem verschilt per opleiding. Het programma omvat in elk geval: kennismaken met elkaar, met de universiteit en met de stad. Ook krijgen de eerstejaars tips voor (online) studeren en over het studentenleven. En mentoren maken hen wegwijs in de universitaire  voorzieningen, zoals de UB, en laten hen zien hoe onderwijstools werken, zoals het learning management systeem Brightspace. Daarnaast is er aandacht voor inclusiviteit en voor mentale gezondheid. Ook aan bod komen studievaardigheden,  loopbaanmogelijkheden en  ondersteuning van studenten die vragen of problemen hebben. 

Training

Student-mentoren krijgen van de universiteit een training om hen voor te bereiden op hun begeleidende taak. In de training krijgen ze ook tips over online groepsvorming, motivatie en inclusiviteit. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.