Universiteit Leiden

nl en

Stolker: ‘Wetenschappers zijn mensen van inzicht, maar ook van twijfel’

Welke rol speelt de wetenschap in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken zoals de coronacrisis? Rector magnificus Carel Stolker sprak erover tijdens de opening van het academisch jaar op 31 augustus.

Volgens Stolker kijken politiek en maatschappij bij grote maatschappelijke crisis voortdurend naar de universiteiten, maar ontbreekt het soms aan het besef dat wetenschappelijk onderzoek tijd kost en vaak geen kant en klare antwoorden geeft. Wetenschappers zijn mensen van inzicht, maar ook van twijfel, zei de rector tijdens de opening van het academisch jaar

‘Dat is meteen ook wat ons, universiteiten en wetenschappers, in deze coronacrisis voor politici en voor burgers – en soms ook voor onszelf – zo doodvermoeiend maakt,’ zei Stolker tegen de toehoorders die zowel in de Pieterskerk als online meeluisterden. ‘Jullie zijn toch de experts?,’ vraagt de samenleving zich soms wanhopig af. Zeg nu eindelijk eens hoe het zit met die aerosolen, met het belang van het dragen van mondkapjes, of de invloed die warmte heeft op een virus. Die opdracht van de samenleving: om voort te maken, om op te schieten met al die grote vraagstukken waar de wereld voor staat, gecombineerd met het gegeven dat onderzoek nu eenmaal veel tijd vraagt, maakt de universiteit tot een plaats waar hard gewerkt wordt. Veel te hard, […] want werkdruk is een onderwerp waar we het ook het komend jaar veel over zullen hebben.’

Lees de volledige toespraak van Carel Stolker.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.