Universiteit Leiden

nl en

Daphne Tona brengt de hersenen in kaart

Psycholoog Daphne Tona heeft als een van de eersten bij levende vrijwilligers 'in vivo' onderzoek gedaan naar een kleine kern in de hersenstam. Deze kern is betrokken bij cognitieve functies en neurologische en psychiatrische aandoeningen. Met haar onderzoek brengt Tona onze hersenen verder in kaart. Promotie op 10 september.

Daphne Tona: “Als ontdekkingsreizigers hebben we een onontdekt gebied van hersenen en cognitie verkend en met het resultaat de atlas van ons brein verder ingekleurd voor weer nieuw onderzoek.”

Cognitief psycholoog Daphne Tona deed onderzoek naar een hersenstamkern, de nucleus locus coeruleus. Ze onderzocht de anatomie en de link met stress, opwinding en cognitieve flexibiliteit. Ze bestudeerde ook de fysiologie, namelijk de hormoon- en pupilreacties. Deze hersenstamkern en de fysiologische reacties vormen samen een systeem dat tot nog toe voornamelijk is bestudeerd bij dieren of dode donoren. Een klinische benadering maakt haar unieke holistische aanpak compleet. Daarover vertelt ze in een minicollege vanuit Griekenland.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.