Universiteit Leiden

nl en

Eindelijk weer ‘het wow-effect’ op Wijnhaven voor leerlingen Weekendschool

Half maart waren ze voor het laatst op de Campus Den Haag, de leerlingen van de Haagse afdeling van IMC Weekendschool. Zondag 13 september konden ze eindelijk weer, coronaproof, hun lessen volgen. Een verslag van de aftrap van het nieuwe schooljaar voor de derdejaarsleerlingen die ook hun ouders mochten meenemen.

De start van het nieuwe jaar van de weekendschool @fgga

Ietwat onwennig lopen de kinderen van IMC Weekendschool de Campus Den Haag binnen door de draaideur. Pijlen, looproutes, afzettingen, desinfectiezuilen. Het gebouw is vertrouwd voor de 12- en 13-jarigen, het nieuwe normaal is nog even wennen. Sinds vorig jaar zetelt de weekendschool op de zondagen op de locatie Wijnhaven van de Universiteit Leiden, maar door corona konden de leerlingen en de docenten niet lang gebruik maken van hun nieuwe plek. De lessen gingen online door en af en toe was er een locatiebezoek mogelijk, maar samen in de klas was alweer een tijd geleden.

Rolmodellen

Kinderen tussen de 10 en 14 jaar uit kwetsbare Haagse wijken kunnen op de weekendschool drie jaar lang elke zondag gratis aanvullend onderwijs krijgen. De financiering komt tot stand dankzij sponsoren en donaties. Doel is om de kinderen beter voor te bereiden op een vervolgstudie of beroepskeuze en dat jongeren van alle schoolniveau's en alle sociale achtergronden gemotiveerd hun plek in de samenleving kunnen innemen. 

De leerlingen krijgen les van gastdocenten die hen op een speelse manier kennis laten maken met vakken en beroepen waarmee deze groep nieuwsgierige kinderen anders niet snel in aanraking zou komen. ‘Leren wat later is. Dat is wat we hier doen’, vertelt Raisa Sidhoe, jaarcoördinator van de derdejaars. ‘Op de basisschool leren ze rekenen, lezen en schrijven, maar deze kinderen komen niet met een sterrenkundige, een advocaat of een hartchirurg in aanraking. Ze missen rolmodellen, zien ze wel op tv, maar dat blijft ver weg. Als dan een gastdocent uit zo’n vakgebied op Weekendschool in een kleine intieme setting voor je neus staat, voelt dat heel bijzonder. Degene is er speciaal voor jou en voor jouw klas. Dat maakt indruk.’

Alumninetwerk

Deze zondag staat voor de derdejaars onder andere in het teken van voorlichting over het Alumninetwerk van de weekendschool. Want net als op de universiteit geldt voor de weekendschool ook: heb je je diploma dan blijf je je leven lang alumnus. ‘Op de naam gaan we dit jaar nog even oefenen’, lacht Raisa. In de door hen zelfgemaakte film die de leerlingen en hun ouders als aftrap van het schooljaar bekijken in de grote collegezaal, wordt enthousiast gereageerd op het komende alumnischap. Raisa: ‘We willen ze inspireren, motiveren. En meegeven dat alles mogelijk is.’

Arthur van Dam vertelt zijn verhaal @fgga

Eigen weg kiezen

Het motiveren gebeurt niet alleen door de verhalen die alumni deze zondag vertellen, maar ook door het persoonlijke verhaal van student Arthur van Dam die afgelopen zomer zijn bachelordiploma Bestuurskunde haalde. ‘Ik had nooit gedacht dat ik op de universiteit terecht zou komen’, vertelt Arthur. ‘Ik dacht dat ik er niet slim genoeg voor was. Ik heb eerst een MBO-opleiding gedaan, heb een lange weg afgelegd, maar het is me toch gelukt.’

Musa (12) wil van Arthur weten hoe hij dat dan heeft gedaan. En of hij eerst veel aan het chillen was met vrienden. ‘Chillen met vrienden doe ik nog steeds, maar dat deed ik vroeger inderdaad liever. Ik heb mijn eigen pad gekozen en dat wil ik jullie ook meegeven. Leer van je fouten, vraag of je een toets mag inzien zodat je ziet wat je fout hebt gedaan en leer daarvan. Volg je hart, doe het in je eigen tempo en ga vooral iets doen wat jeleuk vindt.’ ‘Yes, you can do it’, vult Musa lachend Arthur aan. Om er meteen nog een oneliner uit te gooien: ‘Never give up.’

Blijf betrokken

Alumni van de weekendschool Ahmed, Lamyae en Vinay drukken de kinderen daarna op het hart om ook na de weekendschool betrokken te blijven bij de school en gebruik te maken van het alumniprogramma. ‘Je leert er heel veel mensen door kennen, kan allemaal gave masterclasses volgen of ambassadeur worden’, legt Lamyae uit.

Of je krijgt hulp om een stageplaats te regelen, zoals Vinay en Ahmed. ‘Ik ging voor een masterclass naar Brussel, nam een kijkje in het machtigste politieke bolwerk in Europa en regelde meteen een stageplek’, vertelt Ahmed. Vinay leerde spreken in het openbaar, volgde de ambassadeursopleiding en liep dankzij het alumninetwerk stage bij een ‘chique’ advocatenkantoor en studeert nu technische bedrijfskunde op het HBO. ‘En misschien ga ik hierna nog wel naar de universiteit’, zegt hij trots.

Wow-effect

Het elke zondag rondlopen op de universiteit is voor de kinderen ook een inspiratiebron, vertelt Raisa. Ze noemt het ‘het wow effect’. ‘Toen we vorig jaar naar deze locatie gingen, merkten mijn collega’s het verschil meteen. De universiteit was iets dat voor ouders en kinderen als ver weg klonk. Nu merk je ‘het wow-effect’, ze kunnen zeggen: Wow, elke zondag ga ik naar de
universiteit. Het verlaagt de drempel voor ze. Voor de kinderen, maar ook voor de ouders.’ Of zoals Musa zou zeggen: ‘Yes, you can do it.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.