Universiteit Leiden

nl en
Museum de Lakenhal/Universiteit Leiden - Erwin Olaf

De Universiteit Leiden is er (virtueel) bij op Leidens Ontzet

Zoals gebruikelijk doet de Universiteit Leiden mee aan de viering van Leidens Ontzet, ook nu het programma op 2 en 3 oktober virtueel is. Kijk naar de talkshow over intrigerende wetenschap en volg het gesprek en de historische lezing over de Leidse Pilgrimgeschiedenis. Samen thuis, samen uit!

Gevarieerde talkshow met Leidse wetenschappers, te zien op 2 en 3 oktober


Het programma van Leidens Ontzet is dit jaar vanwege de coronacrisis geheel digitaal en dat geldt ook voor de 3 October University. Op 2 oktober ontvangt presentator Bas van Werven (1Vandaag en BNR) aan tafel vier uiteenlopende wetenschappers en vraagt naar hun werk, hun drijfveren en hun zoektocht naar het onbekende. U kunt ook vragen stellen.

De wetenschappers zijn:

medicijnen
Adam Nieścioruk, @adamsky1973

Anne Dirkson doet bij informatica onderzoek naar internetfora waarop patiënten ervaringen uitwisselen over hun ziekte. Hoe zeef je voor artsen en farmaceuten bruikbare informatie uit al die berichten, bijvoorbeeld over ziektebeleving en bijwerkingen van medicijnen? Dirkson werkt aan algoritmes waarin ze datawetenschap met taal combineert

Anne-Laura van Harmelen is sinds 1 september hoogleraar Brein, veiligheid en veerkracht bij pedagogiek. Ze onderzoekt de stressbestendigheid van het brein. Hoe komt het dat de meeste mensen nare ervaringen overwinnen maar sommige niet? En hoe kun je je eigen brein stressbestendiger maken?  

Deel van een particuliere koeienverzameling. De kans dat hier een museum uit ontstaat is gering.

Pieter ter Keurs is hoogleraar Musea, collecties en samenleving bij geesteswetenschappen. Hij onderzoekt het fenomeen 'verzamelen'. Aan veel musea ligt een verzameling ten grondslag. Maar wier cultuur en geschiedenis wordt eigenlijk getoond in musea en wie gaat daarover? En is alles wat in onze musea staat, ligt en hangt eigenlijk wel van ons?

Erik Snijder is viroloog bij het LUMC. Hij werkt aan de ontwikkeling van vaccins en antivirale middelen. Hij was een van de initiators van de crowdfundingsactie #wakeuptocorona: dankzij de actie– opbrengst ruim 1 miljoen – kon Snijder zijn lab uitbreiden. Hoe werk je daar eigenlijk veilig? En hoe bereiden we ons voor op nieuwe virusuitbraken in de toekomst?

De uitzending is op vrijdagmiddag 2 oktober live te zien van 15.00-16.00 via de 3 October Ontzettend Livestream of het YouTube-kanaal van de 3 October Vereeniging. Herhalingen zijn er op 3 oktober van 04.00-05.00 u en van 14.00-15.00 u. De livestream wordt voor een groot deel ook uitgezonden via omroepen Sleutelstad en Unity.nu.

Geschiedenis: gesprek over de Pilgrims en lezing over twee telgen van het bestuurdersgeslacht Van der Does


Twee wetenschappers doken in de Leidse geschiedenis: Amerikadeskundige Eduard van de Bilt en rechtsfilosoof Egbert Knoops.

Pilgrims Pilgrim Father
De eerste Thanksgiving in 1621 volgens Jean Leon Gerome Ferris, 1863–1930 (afbeelding Wikimedia).

Gesprek (op 3 oktober) met historicus en Amerikadeskundige Eduard van de Bilt over de Pilgrim Fathers

De Pilgrim Fathers namen na hun betrekkelijk korte verblijf (12 jaar) in Leiden, verschillende Hollandse tradities mee naar Amerika die ze hier hadden opgepikt. Zoals bepaalde kerkelijke liederen en het burgerlijk huwelijk. Was daar misschien ook de viering van Leidens Ontzet bij? Ligt die viering aan de basis van Thanksgiving in Amerika?
Historicus en Amerikanist Eduard van de Bilt is co-auteur van een boek over het verblijf van de Pilgrims in Leiden en specialist op het gebied van de Pilgrimgeschiedenis. De Pilgrim Fathers worden gezien als de grondleggers van de Verenigde Staten en hebben vandaag de dag circa 25 miljoen Amerikaanse afstammelingen. Onder wie negen presidenten.

Het gesprek met Van de Bilt is te zien op 3 oktober van om 13.30 u - te volgen als onderdeel van de documentaire 'Leiden400, het Pilgrimjaar' via de 3 October Ontzettend Livestream of het YouTube-kanaal van de 3 October Vereeniging. De livestream wordt voor een groot deel ook uitgezonden via omroepen Sleutelstad en Unity.nu.

3 October Van der Does Janus Dousa
Johan van der Does was bevelhebber tijdens het Beleg van Leiden.

Lezing (op 3 oktober) over twee leden van het roemrijke geslacht Van der Does, door Egbert Koops, hoogleraar Rechtsgeschiedenis 

Koops vertelt over een bijzondere familiegeschiedenis uit de tijd van het Beleg van Leiden, namelijk die van de familie Van der Does, in het bijzonder Johan en Johanna van der Does. Johan, heer van Noordwijk, was als bevelhebber een van de helden van het Beleg van Leiden.
De bestuurder/humanist/dichter/filoloog speelde als Janus Dousa ook een belangrijke rol bij de stichting en de eerste bloeiperiodes van de Leidse universiteit; hij was er bibliothecaris. Hoe zou zijn leven eruit hebben gezien als hij een vrouw was geweest? Misschien zegt het leven van zijn oudtante Johanna daar iets over. Zij stierf juist tijdens het Beleg van Leiden en werd begraven in de Pieterskerk.

De tekst van de lezing wordt als boekje uitgegeven door Primavera Pers.

De lezing is te volgen op 3 oktober om 16.30 u - te volgen via de 3 October Ontzettend Livestream of het YouTube-kanaal van de 3 October Vereeniging. De livestream wordt voor een groot deel ook uitgezonden via omroepen Sleutelstad en Unity.nu.

3 October Erwin Olaf
Liberty – pest en honger tijdens het Leidens beleg, 2011. Uit de serie Erwin Olaf: Leidens beleg en ontzet, in opdracht van Museum De Lakenhal en de Universiteit Leiden.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.