Universiteit Leiden

nl en

Lezing

3 October Ontzettend Livestream: interview met Eduard van de Bilt over Pilgrims en historische lezing Egbert Koops

Datum
zaterdag 3 oktober 2020
Tijd
Locatie
Online via livestream

Gesprek met Amerika-deskundige Eduard van de Bilt

De Leidse historici Egbert Koops en Eduard van de Bilt geven Leidens Ontzet dit jaar een extra historisch tintje. Vanwege het Pilgrimjaar gaan de lezing en het interivew over de Leidse periode van de Pilgrims. 

In 2020 is het 400 jaar geleden dat het schip de Mayflower naar Amerika voer, met aan boord de Pilgrims. Ze waren afkomstig uit Engeland, maar daar weggaan vanwege de kans op religieuze vervolging. Ze worden gezien als de grondleggers van de Verenigde Staten en hadden vandaag de dag circa 25 miljoen Amerikaanse afstammelingen (onder wie negen presidenten, inclusief Barack Obama). Voordat zij in Amerika Plymouth Colony stichtten, brachten zij twaalf jaar in Leiden door, vrij van religieuze vervolging door de Engelse kroon.

De Pilgrims namen verschillende tradities mee die zij tijdens hun verblijf in Leiden hadden opgepikt: kerkelijke liederen, het burgerlijk huwelijk - en… misschien ook de viering van Leidens Ontzet? 
Wij gaan hierover in gesprek met universitair docent Amerikanistiek Eduard van de Bilt, co-auteur van een boek over het verblijf van de Pilgrims in Leiden en een specialist op het gebied van de Pilgrimgeschiedenis. Ligt de viering en herdenking van Leidens Ontzet aan de basis van de viering van Thanksgiving in Amerika? Werd de Leidse hutspot Amerikaanse kalkoen?
Het gesprek is te zien op 3 oktober van 12.00 - 13.30 uur - te volgen via de 3 October Ontzettend Livestream die beschikbaar is via social media en onze site. De livestream wordt ook (gedeeltelijk) uitgezonden door omroepen Sleutelstad en Unity.nu. 

Historische lezing 

Samen met het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden organiseren wij ieder jaar een historische lezing. Dit jaar wordt de lezing verzorgd door professor Egbert Koops, hoogleraar Rechtsgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij vertelt een bijzondere familiegeschiedenis uit de tijd van het Beleg van Leiden: over de banden tussen Johan en Johanna van der Does. 
Hoe zou het leven van de heer van Noordwijk, Johan van der Does, een van de helden van Leidens Ontzet, eruit hebben gezien als hij een vrouw was geweest? Dat valt te illustreren met het parallelle leven van zijn oudtante Johanna, die in Leiden stierf tijdens het Beleg en werd begraven in de Pieterskerk.
De historische lezing kan dit jaar niet met publiek plaatsvinden in het Academiegebouw. Het verhaal van professor Koops wordt daarom uitgezonden via de ‘3 October Ontzettend Livestream’.
De tekst van de lezing zal als boekje worden uitgegeven door Primavera Pers. Meer informatie over de verkoop van de boekjes volgt zo snel mogelijk.
De lezing is te volgen op 3 oktober van 17.00 - ca 18.30 uur - te volgen via de 3 October Ontzettend Livestream die beschikbaar is via social media en onze site. De Livestream wordt ook (gedeeltelijk) uitgezonden door omroepen Sleutelstad en Unity.nu. 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.