Universiteit Leiden

nl en

Aleydis Nissen wint European Public Law Organization-prijs voor beste thesis

De postdoc krijgt de onderscheiding voor haar proefschrift over de rol van Europese Unie-lidstaten bij het voorkomen van mensenrechtenschendingen door bedrijven.

Aleydis Nissen

De prijs wordt sinds 1994 jaarlijks uitgereikt door het wetenschappelijk comité van de European Public Law Organization. De onderscheiding staat open voor alle gepromoveerde onderzoekers jonger dan 40, die uit de Europese Unie komen of in de Europese Unie onderzoek doen. 

In de winnende thesis van Nissen staan bedrijven uit ontwikkelingslanden of opkomende markten centraal. 'Ik ontdekte dat de bestaande literatuur inzake bedrijven en mensenrechten bijna uitsluitend gaat over bedrijven uit economisch ontwikkelde landen', vertelt Nissen. 'Daarom besloot ik mijn proefschrift te schrijven over bedrijven die zijn ontstaan in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Denk bijvoorbeeld aan het Zuid-Koreaanse LG of de rozenplantages die in handen zijn van de Keniaanse elite. Mijn thesis onderzocht de rol van lidstaten van de EU bij het reguleren en remediëren van mensenrechtenschendingen door dergelijke bedrijven.'

Dat is volgens de onderzoekster een belangrijke bijdrage. 'Heel vaak wordt gezegd dat 'onze' bedrijven uit de EU niet de enige mogen zijn die verplichtingen hebben of het risico lopen voor de rechter gebracht te worden. Dit zou immers hun competitiviteit kunnen schaden.'

Speerpunt

Kort na haar promotie aan Cardiff University in Wales ging Nissen aan de slag als postdoc in Conflictoplossende Instituties in Leiden. 'Dit is een van de speerpunten uit het Nederlandse sectorplan voor alle rechtenfaculteiten. De Leidse Faculteit der Rechtsgeleerdheid heeft ervoor gekozen op dit speerpunt - en in het bijzonder de rol van de  rechter - te focussen. Hiervoor werken we samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.