Universiteit Leiden

nl en

Studeren: hoe ziet dat er straks uit voor aanstaande studenten?

Fijn dat je van plan bent bij ons te komen studeren. Het zijn door de coronacrisis onzekere tijden, maar één ding weten we zeker: als je straks bij ons start kun je onderwijs van hoge kwaliteit verwachten.

Voor het komende collegejaar staan we klaar om je te verwelkomen op de Universiteit Leiden. We gaan er vanuit dat we alle studenten weer veilig op de campus kunnen ontvangen en het onderwijs weer grotendeels op locatie zal zijn. Studeren gaat over samenwerken, samen aan de slag met onderzoeksvragen, actief met je docenten in gesprek en in debat met je medestudenten.  Al hebben we afgelopen jaar gezien dat online onderwijs ook goed gaat,  fysieke ontmoetingen met je docenten en tussen studenten onderling blijven cruciaal voor het beste onderwijs dat wij je willen bieden.

We weten nu nog niet hoe open de wereld weer kan zijn in september 2021. Mogelijk is er de eerste maanden van het nieuwe collegejaar een overgangssituatie met een combinatie van online en offline onderwijs, zodat studenten gemakkelijker digitaal kunnen ‘aanschuiven’. Ook op de langere termijn willen we wel het goede van online onderwijs behouden. Denk bijvoorbeeld aan weblectures en kennisclips die jou kunnen helpen in de voorbereiding zodat er in de werkgroepen en practica op locatie ook echt tijd is voor interactie en contact. 

Door het nieuwe collegejaar op deze manier in te richten bieden we jou het beste van beide werelden: vooral on campus en met het beste van online.

Veel gestelde vragen

De veiligheid en gezondheid van onze studenten en docenten staat bij ons voorop. Ook daarom houden we ons aan de maatregelen van de Nederlandse regering en de richtlijnen van het RIVM. Hoe die straks in september 2021 zullen zijn, weten we uiteraard nu nog niet. Houd daarom deze website in de gaten, hier vermelden we telkens de actuele informatie. Iedereen die zich heeft aangemeld voor een studie, informeren we per mail over hoe het onderwijs er in het nieuwe collegejaar uit zal zien. 

We bieden ruim 50 bachelor en bijna 80 masteropleidingen aan – en die verschillen enorm: in omvang, onderwijsvorm, in mogelijkheden van de gebouwen. Hoe het onderwijs er straks exact uit komt te zien kan dus per opleiding verschillen. Daarom krijg je over de precieze invulling van jouw rooster informatie van je eigen opleiding. Deze roosters zijn vanaf 15 juni bekend. 

Ook studenten uit het buitenland willen we graag  weer in Leiden of Den Haag  ontvangen. Als het voor jou als internationale student (nog) niet meteen mogelijk is om op de campus onderwijs te volgen (door bijvoorbeeld reisbeperkingen, quarantaine etc.), dan faciliteren we dat je toch ons onderwijs (online) kan volgen.

Als eerstejaars bachelorstudent kom je met circa 10 tot 15 andere eerstejaars studenten in een tutorgroep, die begeleid wordt door een ouderejaarsstudent én een docent. Zeker in het begin van de studie heb je met die groep regelmatig contact. Dit helpt je om je snel thuis te voelen bij je nieuwe opleiding. Zo kun je bij je docent- en studenttutor terecht met vragen, maken ze je wegwijs in de opleiding en de universiteit en organiseren ze leuke activiteiten om jou en je studiegenoten goed te leren kennen.
Voor eerstejaars masterstudenten is een vorm van coaching ontwikkeld, die zich bijvoorbeeld richt op activiteiten rondom arbeidsmarktvoorbereiding, onderzoek of het wegwijs raken in de universitaire bibliotheken. 

Daarnaast organiseren studieverenigingen, studentenverenigingen en andere studentenorganisaties  zoveel mogelijk online en fysieke activiteiten om je studiegenoten te leren kennen. Ook kun je terecht bij het uitgebreide netwerk van studentondersteuning en vind je tips op speciale platforms als de Healthy University en Online Studeren.
 

Op het moment wordt er hard gewerkt aan de programma’s voor de diverse introductieprogramma’s. Wat wij kunnen aanbieden heeft te maken met welke maatregelen van kracht zijn tijdens de introductieweken. We houden rekening met een hybride programma waar je online en fysiek kennis kunt maken met elkaar, verenigingen en andere studentenorganisaties. Daarnaast zullen studenten, zoals elk jaar, in een groepje deelnemen aan het programma op locatie. Ook geheel online is een mogelijke optie. Het belangrijkste doel blijft dat je de studie, de stad, het studentenleven én elkaar goed leert kennen. De introductie moeten een onvergetelijke start van je studententijd zijn en die ervaring – online en op locatie – willen we jou ook aanbieden! 

Wanneer kan ik me aanmelden voor de introductietijd?
Je ontvangt per mail de uitnodiging om je aan te melden voor de introductietijd. Houd je inbox dus in de gaten! Op de website vind je meer informatie over welke introductieweek het beste bij jou past.
 

Antwoorden op veelgestelde vragen vind je in de FAQ Start van je studie.

Studeren, hoe is dat eigenlijk?

Elke student heeft zo zijn eigen maniertjes en hulpmiddelen om thuis studeren zo aangenaam mogelijk te maken én contact te houden met medestudenten wanneer dit fysiek even niet kan. Studenten Sammie, Wouter en Manon delen hun ervaring. 

Sammie Hagemeijer

Over thuis studeren

Sammie Hagemeijer

'Ik begin meestal rond 12 uur met studeren en ik studeer dan een uur of 4. Ik merk dat ik het lastiger vind om thuis gefocust te zijn. Om thuis toch productief te studeren, gebruik ik een Pomodoro Timer op mijn computer. Die timet 25 minuten waarin ik ‘moet’ studeren. Dan 5 minuten pauze. En dan weer 25 minuten studeren. Na vier kier 25 minuten studeren, geeft de Pomodoro Timer aan dat ik recht heb op een lange pauze van 30 minuten. Deze studeermethode werkt wel goed voor mij! Met mijn medestudenten heb ik nog veel contact via social media en tijdens online werkgroepen via breakout rooms. Juist omdat de werkgroepen online zijn vind ik het extra belangrijk om actief mee te doen, vragen te stellen en gesprekken aan te knopen met medestudenten en docenten. Op deze manier probeer ik er het beste van te maken en het bevalt me goed! Verder ben ik onlangs verhuisd naar een actief studentenhuis. Dat is een van de beste dingen die me is overkomen deze tijd! Met mijn huisgenoten heb ik regelmatig gezellig contact.'

Wouter Woltering

Over thuis studeren

Wouter Woltering

'In het begin merkte ik bij thuis studeren dat het een stuk moeilijker was om me te concentreren: ik deed eigenlijk maar wat zonder te weten wat voor mij wel en niet werkt. Nu probeer ik mijn dagen structuur te geven door vaste studeertijden aan te houden en mijn bureau enkel als studieplek te gebruiken. Dingen als Netflixen of door Instagram scrollen doe ik ergens anders.  Ook heb ik gemerkt dat afwisseling het studeren leuk houdt. Daarom probeer ik tussen het studeren door ook even met huisgenoten te kletsen of een lunchwandeling te maken, zodat ik daarna weer gemotiveerd verder kan. Om beter geconcentreerd te studeren, gebruik ik apps als Forest. Dit is een app waarmee je bomen kan planten en laten groeien, maar je mag niet op je telefoon kijken anders sterven je bomen weer. Dit zorgt ervoor dat ik veel minder snel naar mijn telefoon grijp en me beter kan concentreren. Thuis studeren heeft mij geleerd dat het ‘oké’ is om wat rustiger aan te doen. Bovendien hoeft je studentenleven niet helemaal tot stilstand te komen. Iedereen zit in hetzelfde schuitje, dus in sommige opzichten is het juist makkelijker om vrienden te maken. Online borrels, filmavondjes via Netflix Party of op afstand een wandeling maken met je studiegenoten zorgen ervoor dat je het nog steeds gezellig kan hebben en leuke dingen kunt doen. Zo organiseert mijn toneelvereniging na het annuleren van onze voorstellingen veel online spelletjesavonden, zodat we toch nog met elkaar in contact kunnen blijven.'

Manon Boot

Over thuis studeren

Manon Boot

'Ik sta vrij vroeg op, tussen kwart over zeven en half acht. Na het ontbijt doe ik eerst altijd iets leuks voor mezelf. Een boek lezen, even het nieuws checken, hoepelen, schrijven of een lijstje maken voor de dag. Tussen de middag probeer ik minstens een half uur te wandelen. Ik doe namelijk mee aan een wandelcompetitie met wat vrienden via de app Ommetje. Zo stimuleren we elkaar elke dag een frisse neus te halen. Over apps gesproken, ik gebruik ook de app Toggl: een fijne app om bij te houden hoeveel ik met mijn studie bezig ben. Als ik zie dat ik op een dag 9 uur aan mijn studie heb gezeten, dan weet ik dat ik de dag erna wat rustiger aan kan doen. Het contact met andere studenten is veel online. Je hebt hierdoor niet zo snel 1-op-1-gesprekken met medestudenten, zoals je wel hebt bij een fysieke werkgroep wanneer je bijvoorbeeld de ruimte in- of uitloopt. Maar na een online groepsopdracht blijven ik en mijn medestudenten vaak online ‘hangen’ om gezellig te kletsen. Verder probeer ik zo goed mogelijk contact te houden met vrienden en medestudenten via digitale kanalen. Door het thuis studeren is mijn mindset wel veranderd. Ik ben minder streng voor mezelf en ontspannen avonden vind ik erg belangrijk. En als ik een keer mijn dag niet heb, proberen we het morgen opnieuw.'

International student?

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.