Universiteit Leiden

nl en

Studeren: hoe ziet dat er straks uit voor aanstaande studenten?

Fijn dat je van plan bent bij ons te komen studeren. Het zijn onzekere tijden, maar één ding weten we zeker: als je straks bij ons start kun je onderwijs van hoge kwaliteit verwachten.

Voor het komende collegejaar staan we klaar om je te verwelkomen in onze academische gemeenschap. We gaan ons best doen om je wegwijs te maken in de opleiding, je faculteit en in onze steden Leiden en Den Haag, zodat je je snel thuis zult voelen in onze academische gemeenschap. Alles is gericht op jouw volledige academische vorming. Want je kiest voor de Universiteit Leiden voor meer dan alleen het inhoudelijke programma en de kwaliteit van onze opleidingen. Bij ons leer je de wereld kennen.

Een boodschap van rector Carel Stolker

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Update 7 augustus

Op donderdag 6 augustus heeft het kabinet maatregelen aangekondigd omtrent de introductie- en kennismakingsweken voor studenten. Introductieweken mogen onder voorwaarden doorgang vinden. Voor de studenten van de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden betekent dit het volgende:

De introductieweken EL CID, HOP en OWL kunnen doorgang vinden. In de zorgvuldige voorbereiding op deze programma’s in de afgelopen maanden is reeds rekening gehouden met alle maatregelen. Ook is er veelvuldig afstemming geweest met de gemeenten en GGD. Dat heeft geresulteerd in programma’s bestaande uit een online gedeelte en in alle drie de weken een fysiek deel van één dag. Hierbij komen studenten in kleine groepjes naar Leiden of Den Haag om kennis te maken met elkaar, de stad, hun studie en het studentenleven. Deze dag heeft geen avondprogramma, en de onderdelen zijn dusdanig opgezet dat de 1,5 meter afstand en andere voorzorgsmaatregelen altijd gehandhaafd worden. De programma’s van onze introductieweken voldoen daardoor reeds aan de door het kabinet gestelde beperkingen.

De fysieke kennismakingstijd (KMT) van studentenverenigingen kan geen doorgang vinden. Studentenverenigingen houden de eigen (aspirant-)leden op de hoogte; vanzelfsprekend onderhoudt ook de universiteit nauw contact met de verenigingen.

We drukken onze studenten, zowel de nieuwe eerstejaars als onze huidige bachelor- en masterstudenten, op het hart om zich aan de coronamaatregelen te houden, geen activiteiten te organiseren buiten het officiële programma van de introductieweken, en sociale contacten te beperken, om zo het risico op verspreiding van het virus te beperken

Update 29 juli: Onderwijs vanaf september 2020

Het streven is dat ongeveer een kwart van het onderwijs  fysiek op de campus zal plaatsvinden – dit kan echter per opleiding verschillen. Vooral practica, kleine werkgroepen en tutoraatsbijeenkomsten voor eerstejaars zullen in de universitaire gebouwen plaatsvinden. Omdat we in de gebouwen anderhalve meter afstand houden, is de capaciteit beperkt. De precieze invulling verschilt per opleiding én per gebouw. Je krijgt bericht van je opleiding over je rooster.

Afgelopen maanden was het onderwijs bijna volledig online – vanaf 15 juni kon er ook weer in beperkte mate onderwijs zoals practica en afstudeeronderzoek in universitaire gebouwen plaatsvinden. In het nieuwe collegejaar, vanaf 31 augustus 2020, kunnen we gelukkig weer meer onderwijs geven op de campus, binnen de richtlijnen van de overheid. Op de campus of online: we gaan ervoor zorgen dat ál het onderwijs én de examens doorgaan met de kwaliteit die je van ons kunt verwachten. Zodat je het beste uit je studietijd kunt halen. Docenten hebben veel ervaring opgedaan met online onderwijs, en worden hierin professioneel ondersteund.

De capaciteit van onze gebouwen is beperkt, omdat we 1,5 meter afstand moeten houden in collegezalen, werkgroepruimtes en bibliotheken. Ons streven is dat eerstejaarsstudenten ongeveer een kwart van de contacturen fysiek onderwijs krijgen, en ouderejaars ongeveer een vijfde van de contacturen. Let op: dit kan nog wijzigen als het virus niet onder controle blijft, want de veiligheid en gezondheid van onze studenten en docenten staan natuurlijk voorop. Het overige onderwijs wordt online aangeboden.

In alle gebouwen zijn er maatregelen van kracht om veilig met elkaar te kunnen werken en studeren. Ruimtes hebben een maximumcapaciteit, er zijn looprichtingen, en extra voorzieningen om je handen te reinigen. Uiteraard vragen we iedereen om zich aan de landelijke richtlijnen te houden: je mag dus niet komen als jij of je huisgenoten klachten hebben. Laat je testen bij de GGD als je klachten hebt.

Ben je in  het buitenland geweest deze zomer of kom je vanuit het buitenland voor een studie naar de Universiteit Leiden? Studenten die recent terugkeerden uit een land/regio met een oranje of rood reisadvies (waarvoor de overheid thuisquarantaine adviseert), mogen gedurende 10 dagen niet naar de universiteit komen. De actuele reisadviezen vind je op nederlandwereldwijd.nl

Onderwijs op de campus
Als je straks weer gaat studeren in september, is je onderwijs weer gedeeltelijk op locatie, in universitaire gebouwen. Hier heb je alleen toegang als je geen risico vormt voor je medestudenten en docenten. Dat wil zeggen dat je geen klachten hebt, en wanneer je inreist uit een oranje of rood gebied, je twee weken in thuisquarantaine bent geweest.

Thuisquarantaine
Kom je uit het buitenland? Kijk dan welke landen door de Nederlandse overheid de codekleur oranje of rood hebben gekregen. We verwachten dat dit regelmatig wijzigt, dus controleer goed wat geldt op de dag van inreizen.

Als je inreist uit een land of gebied met een oranje of rode kleurcode, volg dan het advies van de overheid om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan en mag je niet naar de universiteit komen.

We begrijpen dat thuisquarantaine lastig kan zijn voor eerstejaars en voor internationale studenten. Je kunt je studie online beginnen als je (nog) niet in staat bent om naar de universiteit te komen. In huurlocaties van de universiteit kunnen resident assistants internationale studenten ondersteunen tijdens quarantaine. Als je vragen hebt over de thuisquarantaine, bekijk dan de FAQs hierover. Houd deze site goed in de gaten voor informatie over hoe je moet handelen bij intake-afspraken bij bijvoorbeeld de IND, gemeente en bank, als je in quarantaine moet. Nog vragen waarop je geen antwoord vindt? Neem dan contact op met student support services, secretariaat@sea.leidenuniv.nl of + 31 71 527 8026.

Introductieweken
Ook als je deelneemt aan een introductieweek, kun je alleen meedoen met de onderdelen op locatie wanneer je je houdt aan de landelijke voorschriften en aan de regels van de organisatie van de introductieweek. Je ontvangt hierover nadere informatie van de introductieweek waarvoor je je hebt opgegeven.

Checken en testen
Stel jezelf de vragen van de RIVM-check voor bezoekers voordat je gaat studeren in onze gebouwen of meedoet met evenementen of naar bijeenkomsten gaat. Als je klachten hebt moet je je laten testen.

Online kan er bijna net zo veel als in de fysieke collegebanken: luisteren, discussiëren, doorvragen, presenteren, samenwerken. Onze docenten hebben inmiddels veel ervaring om op verschillende manieren college te geven en studenten kunnen zelf ook op allerlei manieren interactief, online aan de slag.

Naast korte kennisclips of opgenomen video’s over de studiestof, die je in je eigen tijd kunt bekijken, zijn er online live hoorcolleges. Daarnaast zijn er interactieve online werkgroepen, waar je met je docent en medestudenten met studiemateriaal aan de slag gaat – met zijn allen plenair, of met een paar medestudenten in  break-out-rooms. Je neemt deel aan discussies via chats of forums of maakt een video- of een podcast als opdracht. En natuurlijk zijn er ook Q&A-sessies waarbij je alle ruimte hebt om je vragen te stellen.

Docenten en studenten maken voor het online onderwijs gebruik van verschillende systemen zoals Kaltura, Microsoft Teams en Bright Space. Natuurlijk krijg je vooraf informatie van je opleiding over welke vakken online en welke fysiek gegeven worden, hoe het rooster eruitziet en op welke online platforms je vakken gaat volgen en hoe je zelf gebruikt kunt maken van verschillende online faciliteiten.

Om eerstejaars studenten te ondersteunen, hebben we ons tutoraat geïntensiveerd. Eerstejaars bachelors komen in kleine tutorgroepen van zo’n tien tot vijftien studenten met een docent- en studenttutor. Zij maken je vertrouwd met de universiteit, de studie en de stad. Zo vind je snel je weg in de opleiding met veel aandacht voor academische vorming én sociale binding. Ook masterstudenten krijgen coaching.

En we bieden je uiteraard hulp als je vragen of problemen hebt:

  • Als je geen toegang tot een goede pc hebt;
  • Als je extra hulpmiddelen of tijd nodig hebt vanwege een functiebeperkingbijvoorbeeld dyslexie;
  • Als je tips wilt over online studeren;
  • Als je studiebegeleiding wilt, bijvoorbeeld omdat je problemen met het studierooster hebt door een functiebeperking, topsport, mantelzorg of zorg voor kinderen.

Wat verwachten we van jou?

  • Zorg voor een rustige studieplek, met een pc met goede internetverbinding;
  • Motiveer jezelf om gedisciplineerd aan de studie te werken;
  • Blijf in contact met je studiegenoten en neem actief deel aan je tutorgroepen.

Succes met je studie!

Antwoorden op veelgestelde vragen

De door het kabinet aangekondigde verruiming van de maatregelen geeft meer mogelijkheden om jou als aanstaande student  onderwijs te geven op de campus en daar zijn we heel blij mee. Hier helpt met name de uitbreiding van de OV-mogelijkheden enorm bij.  Het handhaven van de anderhalve-meter-regel heeft nog wel tot direct gevolg dat we onze onderwijsfaciliteiten niet volledig kunnen benutten. Deze beperkte capaciteit betekent dat er bij de start van het nieuwe collegejaar voor jou een mix zal worden aangeboden van onderwijs op de campus en online onderwijs. We hopen dat ongeveer een kwart van jouw normale contacturen op locatie gaan plaatsvinden. Je kan dan denken aan practica, kleine werkgroepen en bijeenkomsten met je medestudenten in de nieuwe tutorgroepen. Waar mogelijk volg je dus onderwijs in onze gebouwen, andere delen van het onderwijs zullen online worden gegeven. 

Weet dat we het belangrijk vinden dat je je snel en goed thuis voelt op de universiteit. In contact zijn met je medestudenten en docenten is van groot belang voor jouw studentenervaring. Studeren is meer dan achter een beeldscherm onderwijs volgen en we zullen er alles aan doen om met name jou als nieuwe student waar mogelijk in onze universiteitsgebouwen te ontvangen. Wat er allemaal kan vanaf september, verschilt per studie en per gebouw. 

We begrijpen dat je zo snel mogelijk wilt weten hoe jouw onderwijs er uit zal komen te zien. Er blijft echter nog veel onzeker: maatregelen van de overheid kunnen worden vertraagd, teruggedraaid of juist sneller worden versoepeld. De opleiding waarvoor jij je hebt ingeschreven zal je ruim op tijd van meer informatie voorzien over het rooster voor het eerste semester. 

Als eerstejaars bachelorstudent kom je met circa 10 tot 15 andere eerstejaars studenten in een tutorgroep, die begeleid wordt door een ouderejaarsstudent én een docent. Zeker in het begin van de studie heb je met die groep regelmatig contact. Dit helpt je om je snel thuis te voelen bij je nieuwe opleiding. Zo kun je bij je docent- en studenttutor terecht met vragen, maken ze je wegwijs in de opleiding en de universiteit en organiseren ze leuke activiteiten om jou en je studiegenoten goed te leren kennen.

Daarnaast organiseren studieverenigingen, studentenverenigingen en andere studentenorganisaties straks zoveel mogelijk online en fysieke activiteiten om je studiegenoten te leren kennen. Ook kun je terecht bij het uitgebreide netwerk van studentondersteuning en vind je tips op speciale platforms als de Healthy University en Online Studeren.

Voor eerstejaars masterstudenten wordt een vorm van coaching ontwikkeld, die zich bijvoorbeeld richt op activiteiten rondom arbeidsmarktvoorbereiding, onderzoek of het wegwijs raken in de universitaire bibliotheken. Daarnaast organiseren studieverenigingen, studentenverenigingen en andere studentenorganisaties straks zoveel mogelijk online en fysieke activiteiten om je studiegenoten te leren kennen. Ook kun je terecht bij het uitgebreide netwerk van studentondersteuning en vind je tips op speciale platforms als de Healthy University en Online Studeren.

Je studententijd is meer dan alleen studeren. Als je op kamers gaat in Leiden of Den Haag leer je ook nieuwe vrienden en studiegenoten kennen, kun je gemakkelijker gebruik maken van de faciliteiten van de universiteit die open gaan – denk bijvoorbeeld aan studiewerkplekken in bibliotheken, maar ook aan de sportfaciliteiten van de universiteit – en van voorzieningen in de stad waar je gaat wonen. We adviseren je om op tijd op zoek te gaan naar een kamer. Om je op weg te helpen vind je een aantal tips op onze website.

Mochten we tijdens het eerste semester meer colleges of andere onderwijsactiviteiten op locatie kunnen gaan aanbieden, is het voor jou gemakkelijker om over te stappen van online colleges naar colleges op de campus.  

Daar waar toegestaan, bieden we onderdelen van het onderwijs on campus aan. Denk daarbij aan kleinschalige onderwijsvormen zoals practica en werkgroepen of bijeenkomsten van je tutorgroep. In het uiterste geval zal het onderwijs volledig digitaal gevolgd moeten worden.

Ben je een internationale student en mag je in augustus/september nog niet naar Nederland reizen, dan kun je 100% online aan je studie beginnen. Zodra de situatie het jou toelaat om naar Nederland te reizen, kun je in overleg met de opleiding later starten met het volgen van de colleges on campus.

Heb je te maken met een beperking of gezondheidsklachten waardoor je niet naar Leiden of Den Haag kunt of wilt reizen, dan kun je 100% online aan je studie beginnen.  Zodra de situatie het jou toelaat om naar Leiden of Den Haag te reizen, kun je in overleg met de opleiding later starten met het volgen van de colleges on campus.

De afgelopen tijd is er hard gewerkt aan een alternatief programma voor de diverse introductieprogramma’s. Deze introducties zullen bestaan uit twee delen. Allereerst een interactief platform, waar je online kennis kunt maken met elkaar, verenigingen en andere studentenorganisaties. Daarnaast zullen studenten, zoals elk jaar, in een groepje deelnemen aan het programma op locatie. Het belangrijkste doel blijft namelijk dat je de studie, de stad, het studentenleven én elkaar goed leert kennen. De introductie moeten een onvergetelijke start van je studententijd zijn en die ervaring – online en op locatie – willen we jou ook aanbieden!

Vanaf 15 juni kun je je aanmelden voor het introductieprogramma. Op de website vind je meer informatie over welke introductieweek het beste bij jou past. Je ontvangt rond 15 juni per mail de uitnodiging om je aan te melden. Houd je inbox dus in de gaten!

Antwoorden op veelgestelde vragen vind je in de FAQ Start van je studie.

Een boodschap van rector Carel Stolker aan alle aanstaande studenten

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

International student?

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.