Universiteit Leiden

nl en

Studeren: hoe ziet dat er straks uit voor aanstaande studenten?

Fijn dat je van plan bent bij ons te komen studeren. Het zijn onzekere tijden, maar één ding weten we zeker: als je straks bij ons start kun je onderwijs van hoge kwaliteit verwachten.

Voor het komende collegejaar staan we klaar om je te verwelkomen in onze academische gemeenschap. We gaan ons best doen om je wegwijs te maken in de opleiding, je faculteit en in onze steden Leiden en Den Haag, zodat je je snel thuis zult voelen in onze academische gemeenschap. Alles is gericht op jouw volledige academische vorming. Want je kiest voor de Universiteit Leiden voor meer dan alleen het inhoudelijke programma en de kwaliteit van onze opleidingen. Bij ons leer je de wereld kennen.

Veelgestelde vragen

Omdat we in de gebouwen coronamaatregelen hanteren, is de capaciteit voor fysiek onderwijs beperkt. Dit betekent dat het onderwijs momenteel grotendeels online zal zijn. Wij proberen ervoor te zorgen dat je ten minste één keer per week naar de campus kunt komen.

Daarbij geven we voorrang aan vormen van onderwijs die niet online kunnen, zoals practica, of bijeenkomsten waarbij samenwerking of persoonlijk contact van groot belang is, zoals werkgroepen en begeleiding van eerstejaarstudenten.

Hoe dit er precies uit zal zien verschilt per opleiding. Je krijgt bericht van je opleiding over je rooster.

Zolang het kan

Uiteraard kan het onderwijs op locatie alleen doorgaan zolang de situatie rond het coronavirus dit toestaat. De veiligheid en gezondheid van onze studenten en docenten staan voorop.

Online kan er bijna net zo veel als in de fysieke collegebanken: luisteren, discussiëren, doorvragen, presenteren, samenwerken. Onze docenten hebben inmiddels veel ervaring om op verschillende manieren college te geven en studenten kunnen zelf ook op allerlei manieren interactief, online aan de slag.

Naast korte kennisclips of opgenomen video’s over de studiestof, die je in je eigen tijd kunt bekijken, zijn er online live hoorcolleges. Daarnaast zijn er interactieve online werkgroepen, waar je met je docent en medestudenten met studiemateriaal aan de slag gaat – met zijn allen plenair, of met een paar medestudenten in  break-out-rooms. Je neemt deel aan discussies via chats of forums of maakt een video- of een podcast als opdracht. En natuurlijk zijn er ook Q&A-sessies waarbij je alle ruimte hebt om je vragen te stellen.

Platforms en faciliteiten

Docenten en studenten maken voor het online onderwijs gebruik van verschillende systemen zoals Kaltura, Microsoft Teams en Brightspace. Natuurlijk krijg je vooraf informatie van je opleiding over welke vakken online en welke fysiek gegeven worden, hoe het rooster eruitziet en op welke online platforms je vakken gaat volgen en hoe je zelf gebruikt kunt maken van verschillende online faciliteiten.

Kwaliteit

Op de campus of online: we gaan ervoor zorgen dat ál het onderwijs én de examens doorgaan met de kwaliteit die je van ons kunt verwachten. Zodat je het beste uit je studietijd kunt halen. Docenten hebben veel ervaring opgedaan met online onderwijs, en worden hierin professioneel ondersteund.

Als eerstejaars bachelorstudent kom je met circa 10 tot 15 andere eerstejaars studenten in een tutorgroep, die begeleid wordt door een ouderejaarsstudent én een docent. Zeker in het begin van de studie heb je met die groep regelmatig contact. Dit helpt je om je snel thuis te voelen bij je nieuwe opleiding. Zo kun je bij je docent- en studenttutor terecht met vragen, maken ze je wegwijs in de opleiding en de universiteit en organiseren ze leuke activiteiten om jou en je studiegenoten goed te leren kennen.

Daarnaast organiseren studieverenigingen, studentenverenigingen en andere studentenorganisaties  zoveel mogelijk online en fysieke activiteiten om je studiegenoten te leren kennen. Ook kun je terecht bij het uitgebreide netwerk van studentondersteuning en vind je tips op speciale platforms als de Healthy University en Online Studeren.

Voor eerstejaars masterstudenten is een vorm van coaching ontwikkeld, die zich bijvoorbeeld richt op activiteiten rondom arbeidsmarktvoorbereiding, onderzoek of het wegwijs raken in de universitaire bibliotheken. Daarnaast organiseren studieverenigingen, studentenverenigingen en andere studentenorganisaties straks zoveel mogelijk online en fysieke activiteiten om je studiegenoten te leren kennen. Ook kun je terecht bij het uitgebreide netwerk van studentondersteuning en vind je tips op speciale platforms als de Healthy University en Online Studeren.

Je studententijd is meer dan alleen studeren. Als je op kamers gaat in Leiden of Den Haag leer je ook nieuwe vrienden en studiegenoten kennen, kun je gemakkelijker gebruik maken van de faciliteiten van de universiteit die open gaan – denk bijvoorbeeld aan studiewerkplekken in bibliotheken, maar ook aan de sportfaciliteiten van de universiteit – en van voorzieningen in de stad waar je gaat wonen. We adviseren je om op tijd op zoek te gaan naar een kamer. Om je op weg te helpen vind je een aantal tips op onze website. Mochten we meer colleges of andere onderwijsactiviteiten op locatie kunnen gaan aanbieden, dan is het voor jou gemakkelijker om over te stappen van online colleges naar colleges op de campus.  

Daar waar toegestaan, bieden we onderdelen van het onderwijs on campus aan. Denk daarbij aan kleinschalige onderwijsvormen zoals practica en werkgroepen of bijeenkomsten van je tutorgroep. In het uiterste geval zal het onderwijs volledig digitaal gevolgd moeten worden.

Ben je een internationale student en kun je vanwege coronamaatregelen niet naar Nederland reizen, dan kun je 100% online aan je studie beginnen. Zodra de situatie het jou toelaat om naar Nederland te reizen, kun je in overleg met de opleiding later starten met het volgen van de colleges on campus.

Heb je te maken met een beperking of gezondheidsklachten waardoor je niet naar Leiden of Den Haag kunt of wilt reizen, dan kun je 100% online aan je studie beginnen.  Zodra de situatie het jou toelaat om naar Leiden of Den Haag te reizen, kun je in overleg met de opleiding later starten met het volgen van de colleges on campus.

De introductieprogramma’s bestaan uit twee delen. Allereerst een interactief platform, waar je online kennis kunt maken met elkaar, verenigingen en andere studentenorganisaties. Daarnaast zullen studenten, zoals elk jaar, in een groepje deelnemen aan het programma op locatie. Het belangrijkste doel blijft namelijk dat je de studie, de stad, het studentenleven én elkaar goed leert kennen. De introductie moeten een onvergetelijke start van je studententijd zijn en die ervaring – online en op locatie – willen we jou ook aanbieden!

Je ontvangt per mail de uitnodiging om je aan te melden voor de introductietijd. Houd je inbox dus in de gaten !Op de website vind je meer informatie over welke introductieweek het beste bij jou past.

Antwoorden op veelgestelde vragen vind je in de FAQ Start van je studie.

Thuis studeren, hoe is dat eigenlijk?

Elke student heeft zo zijn eigen maniertjes en hulpmiddelen om thuis studeren zo aangenaam mogelijk te maken én contact te houden met medestudenten wanneer dit fysiek even niet kan. Studenten Sammie, Wouter en Manon delen hun ervaring. 

Sammie Hagemeijer

Over thuis studeren

Sammie Hagemeijer

'Ik begin meestal rond 12 uur met studeren en ik studeer dan een uur of 4. Ik merk dat ik het lastiger vind om thuis gefocust te zijn. Om thuis toch productief te studeren, gebruik ik een Pomodoro Timer op mijn computer. Die timet 25 minuten waarin ik ‘moet’ studeren. Dan 5 minuten pauze. En dan weer 25 minuten studeren. Na vier kier 25 minuten studeren, geeft de Pomodoro Timer aan dat ik recht heb op een lange pauze van 30 minuten. Deze studeermethode werkt wel goed voor mij! Met mijn medestudenten heb ik nog veel contact via social media en tijdens online werkgroepen via breakout rooms. Juist omdat de werkgroepen online zijn vind ik het extra belangrijk om actief mee te doen, vragen te stellen en gesprekken aan te knopen met medestudenten en docenten. Op deze manier probeer ik er het beste van te maken en het bevalt me goed! Verder ben ik onlangs verhuisd naar een actief studentenhuis. Dat is een van de beste dingen die me is overkomen deze tijd! Met mijn huisgenoten heb ik regelmatig gezellig contact.'

Wouter Woltering

Over thuis studeren

Wouter Woltering

'In het begin merkte ik bij thuis studeren dat het een stuk moeilijker was om me te concentreren: ik deed eigenlijk maar wat zonder te weten wat voor mij wel en niet werkt. Nu probeer ik mijn dagen structuur te geven door vaste studeertijden aan te houden en mijn bureau enkel als studieplek te gebruiken. Dingen als Netflixen of door Instagram scrollen doe ik ergens anders.  Ook heb ik gemerkt dat afwisseling het studeren leuk houdt. Daarom probeer ik tussen het studeren door ook even met huisgenoten te kletsen of een lunchwandeling te maken, zodat ik daarna weer gemotiveerd verder kan. Om beter geconcentreerd te studeren, gebruik ik apps als Forest. Dit is een app waarmee je bomen kan planten en laten groeien, maar je mag niet op je telefoon kijken anders sterven je bomen weer. Dit zorgt ervoor dat ik veel minder snel naar mijn telefoon grijp en me beter kan concentreren. Thuis studeren heeft mij geleerd dat het ‘oké’ is om wat rustiger aan te doen. Bovendien hoeft je studentenleven niet helemaal tot stilstand te komen. Iedereen zit in hetzelfde schuitje, dus in sommige opzichten is het juist makkelijker om vrienden te maken. Online borrels, filmavondjes via Netflix Party of op afstand een wandeling maken met je studiegenoten zorgen ervoor dat je het nog steeds gezellig kan hebben en leuke dingen kunt doen. Zo organiseert mijn toneelvereniging na het annuleren van onze voorstellingen veel online spelletjesavonden, zodat we toch nog met elkaar in contact kunnen blijven.'

Manon Boot

Over thuis studeren

Manon Boot

'Ik sta vrij vroeg op, tussen kwart over zeven en half acht. Na het ontbijt doe ik eerst altijd iets leuks voor mezelf. Een boek lezen, even het nieuws checken, hoepelen, schrijven of een lijstje maken voor de dag. Tussen de middag probeer ik minstens een half uur te wandelen. Ik doe namelijk mee aan een wandelcompetitie met wat vrienden via de app Ommetje. Zo stimuleren we elkaar elke dag een frisse neus te halen. Over apps gesproken, ik gebruik ook de app Toggl: een fijne app om bij te houden hoeveel ik met mijn studie bezig ben. Als ik zie dat ik op een dag 9 uur aan mijn studie heb gezeten, dan weet ik dat ik de dag erna wat rustiger aan kan doen. Het contact met andere studenten is veel online. Je hebt hierdoor niet zo snel 1-op-1-gesprekken met medestudenten, zoals je wel hebt bij een fysieke werkgroep wanneer je bijvoorbeeld de ruimte in- of uitloopt. Maar na een online groepsopdracht blijven ik en mijn medestudenten vaak online ‘hangen’ om gezellig te kletsen. Verder probeer ik zo goed mogelijk contact te houden met vrienden en medestudenten via digitale kanalen. Door het thuis studeren is mijn mindset wel veranderd. Ik ben minder streng voor mezelf en ontspannen avonden vind ik erg belangrijk. En als ik een keer mijn dag niet heb, proberen we het morgen opnieuw.'

International student?

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.