Universiteit Leiden

nl en

‘Ik ben hier nog maar net en houd nu al van Leiden!’

Spreiden, spreiden, spreiden. Dat is het motto van de Oriëntation Week Leiden (OWL) die deze week plaats heeft voor internationale studenten. Ondanks die focus op kleinschaligheid werd het alsnog erg gezellig.

De fysieke bijeenkomsten, vertelt Lisa Claessen, bestuurslid van OWL, hebben maximaal 75 deelnemers zodat er nooit meer dan 100 mensen zijn. Met vouchers wordt voorkomen dat iedereen op dezelfde plek gaat lunchen. Maar bovenal zijn er heel veel deelnemers online. Meer dan 700 internationals volgen de OWL digitaal, omdat ze nog in quarantaine zitten of omdat ze het studiejaar thuis beginnen. Online is er voor hen een pubquiz, een game-night, kennismakingschats en andere ‘meet and match’ activiteiten. Aan het fysieke programma doen dit jaar zo’n 550 internationale studenten mee. We vroegen aan vier van hen hoe ze de OWL ervaren en wat hun verwachtingen zijn van studeren in Leiden.

Karel Jenis (27, Tsjechië)
Master Industrial Ecology


Wat vind je van de OWL tot nu toe?
Ik vind het een goede introductieweek. Zeker als je helemaal nieuw bent in Nederland is het zeer waardevol. Ik heb hiervoor Technische Bedrijfskunde in Eindhoven gestudeerd en deed onderzoek bij Heineken in Zoeterwoude. Daardoor voelde ik me al thuis in Nederland en spreek ik de taal. Deze week doe ik vooral mee voor de contacten en om kennis te maken met de internationale clubs.’

Wat verwacht je van je studietijd in Leiden?
‘Ik wil heel veel kennis opdoen en een goed internationaal netwerk opbouwen. Ik volg de master deels in Leiden en deels in Delft. Beide zijn topuniversiteiten. Ze staan internationaal goed aangeschreven en daar wil ik de vruchten van plukken.’

Koos je vanwege de ranking voor Leiden?
‘De ranking is wel een plus ja, maar ook omdat het een leuke stad is. In Eindhoven duurde het twee jaar voordat ik de stad ging waarderen. In Leiden slechts een week! Het zijn de geschiedenis, de cultuur en de ligging in de Randstad die Leiden zo aantrekkelijk maken. En vooral ook het internationale karakter van de universiteit en de stad. In Eindhoven komen veel internationals uit China en India, daar kom je maar moeilijk tussen. In Leiden komen ze uit de hele wereld en mengt het beter. Dat is zoveel leuker en interessanter.’

Karel Jenis

Meena Pituktae (24, Thailand)
Europeanen International Law


Wat vind je van de OWL tot nu toe?
‘Heel goed. Ik vind iedereen zeer toegewijd om ons op weg te helpen. Het is fijn om voordat de colleges beginnen, kennis te maken met de stad, de universiteit en medestudenten. En knap ook dat ze het hebben kunnen organiseren in deze corona-tijd. Ik ben vooral benieuwd naar de studentenclubs. Ik wil graag mensen ontmoeten en integreren. Tot nu toe gaat dat goed. Mensen zijn open hier.’

Wat verwacht je van je studietijd in Leiden?
‘Ik hoop dat ik heel goed onderwijs krijg. Veel kennis vergaar en veel mensen ontmoet. Ik wil een goed netwerk opbouwen, een netwerk waar ik mijn latere leven wat aan heb, hoewel ik nog niet goed voor ogen heb wat ik later precies wil gaan doen. Maar ik wil wel graag promoveren, bij voorkeur aan een Europese universiteit.’

Waarom heb je voor Leiden gekozen?
‘De Leidse universiteit staat goed aangeschreven en het is een erg internationale universiteit. De stad is prachtig. Een soort van mini-Amsterdam. Ik ben er nog maar net maar ik houd nu al van Leiden. De geschiedenis ligt er voor het oprapen. Dat vind ik zo mooi.’

Meena Pituktae

Zamani Fitz-James (21, Suriname)
Bio-Farmaceutische Wetenschappen


Wat vind je van de OWL tot nu toe?
‘Heel leuk. En fijn dat het ondanks corona toch wordt georganiseerd. Ik vind dat ze dat heel goed hebben gedaan. De app is ook erg handig. Ik hoop veel mensen van veel verschillende nationaliteiten te leren kennen. Aan de Leidse universiteit zou dat wel moeten lukken denk ik. Deze week is een mooi begin. Het is interessant om door de stad te wandelen en de universitaire gebouwen te zien. De stad heeft een rijke geschiedenis.’

Wat verwacht je van je studietijd in Leiden?
Dat ik mijn bachelor haal en dat ik een mooie tijd heb hier. Vorig studiejaar was ik ook al in Nederland. Toen studeerde ik Psychologie aan de Erasmus Universiteit maar dat was absoluut geen goede studie voor mij. Ik houd meer van technische vakken dus ik denk dat Biofarmacie mij veel beter ligt.’

Wat vind je van Leiden?
‘Ik vond Leiden direct erg mooi. Ik ben blij dat ik hier een kamer heb gevonden. Ik hoop ook dat ik hier kan blijven. Dat ik hier werk vind. Ik heb het voordeel dat ik de taal spreek dus als ik goed mijn best doe…’

Zamani Fitz-James

Philipp Rikkert (24, Duitsland)
Psychologie


Wat vind je van de OWL tot nu toe?
‘Handig dat ik er een fiets kan kopen! Ik heb een mooie gevonden met een dubbele stang. Voor de rest ben ik aangenaam verrast dat er überhaupt een kennismakingsweek wordt georganiseerd in deze coronatijd. Alles is door corona anders maar er doen in ieder geval genoeg mensen mee aan deze week en online zijn er nog meer deelnemers. Dat is erg leuk. Zo leer elkaar tenminste een beetje kennen.’  

Wat verwacht je van je studietijd in Leiden?
‘Ik weet eigenlijk niet goed wat ik kan verwachten. Ik hoop leuke mensen te ontmoeten en interessant onderwijs te volgen. In Duitsland heb ik een minor Psychologie gedaan. Dat vond ik zeer boeiend. In Leiden wil ik graag mijn bachelor halen.’

Waardoor viel de keuze op Leiden?
'Ik heb Leiden gekozen vanwege het internationale karakter. De hele wereld studeert hier, dat spreekt mij aan. De corona-pandemie heeft me wel even doen twijfelen of het verstandig is om in een ander land te studeren. Die twijfels horen bij de situatie waarin we met zijn allen zitten. Je vraagt je voortdurend af wat wijsheid is en wat je beter niet kunt doen. Als ik mij daarin verantwoordelijk gedraag, maakt het niet uit waar ik dan ben: hier of thuis.’

Philipp Rikkert
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.