Universiteit Leiden

nl en

Alle hens aan dek: collega’s die bijspringen waar het nodig is

Het is inmiddels alweer zestien weken geleden dat medewerkers van de Faculteit Geesteswetenschappen de oproep kregen om thuis te werken. In die tijd moest er veel gebeuren en was het alle hens aan dek. Wij spraken met twee collega’s die vanwege de coronamaatregelen (tijdelijk) andere werkzaamheden uitvoerden.

Sanderien de Jong, alumnicoördinator

‘Als alumnicoördinator organiseer en ondersteun ik normaal gesproken veel alumni-evenementen, zowel vanuit de opleidingen als  studieverenigingen. Ook ben ik mede-organisator van het Humanities Career Event. Maar vanaf half maart werd alles vanwege de coronamaatregelen geannuleerd. Ter vervanging van het Humanities Career Event heb ik een reeks van alumniwebinars opgezet met Rose Rorije van de Career Service. Uiteindelijk hebben zich voor vijf webinars 270 studenten aangemeld! Een enorm succes.’

Sanderien op haar 'thuiswerkplek'

‘Nu  ondersteun ik mijn collega’s van Marketing bij de masterwerving. Vanwege het wegvallen van de Masterdag hebben we online voorlichtingen opgezet voor alle masteropleidingen. Samen met Antine Hartman en Femke Stokkel heb ik 41 online voorlichtingen georganiseerd in acht weken tijd! In totaal 668 studiekiezers hadden zich aangemeld en hebben de presentaties live, of achteraf, bekeken. Een enorme uitdaging, maar het was ontzettend leuk om zo te pionieren. Bijzonder ook om ondanks de afstand zoveel contact met onze docenten, studiecoördinatoren en studenten te hebben, dat vond ik erg inspirerend.’

‘Thuiswerken vond ik de eerste twee weken heel lastig, maar toen ik eenmaal de slag te pakken had, ging het me goed af. Het scheelt ook dat mijn kinderen (13, 16 en 18 jaar) heel zelfstandig zijn, en dat ik een eigen werkkamertje heb. Wat me tijdens de lockdown op de been hield was vooral veel fietsen. Liefst langs de Vliet richting Leidschendam, waar ik normaal gesproken roei, maar dat kon tot voor kort niet. Vanmiddag stop ik wat eerder en stap ik ook weer op mijn fiets, maar dan naar Delft, voor een afspraak met een goede vriendin, een oud-studiegenoot van me - en dus net als ik een Leidse alumna!’

Ben je benieuwd naar de alumniwebinars? Terugkijken van de eerste alumniwebinar kan hier: Judith Laanen over haar freelancejournalistenbestaan.

Jiske Angenent, onderwijs- en onderzoeksassistent

‘Ik werk bij het ExpertiseCentrum Online Leren (ECOLe) waar ik me bezighoud met communicatie en grafisch ontwerp, functioneel beheer en ondersteuning van docenten voor Remindo, en het Open Access-project. Met de ingang van de lockdown moest in razendsnel tempo het online onderwijs worden opgezet.’

Jiske op haar 'thuiswerkplek

‘Waar de eerste weken de focus lag op het ondersteunen van docenten die hun reguliere onderwijs moesten aanpassen voor online onderwijs, is de focus nu verschoven naar digitaal toetsen. Samen met mijn collega’s zorg ik ervoor dat een groot aantal toetsen digitaal afgenomen kan worden. In totaal hebben we de afgelopen twee maanden bijna 140 toetsen klaargezet en afgenomen. De omstandigheden zorgden ervoor dat we voor een nieuwe uitdaging kwamen te staan: ons toetsproces moest volledig worden omgezet om de enorme hoeveelheid aanvragen te kunnen faciliteren. We werken hard, maar omdat het zulk dankbaar werk is, is het alle moeite waard.’

‘Wat ik vooral leuk vind om te zien is dat docenten die eerder misschien niet snel zouden overwegen om digitaal te toetsen er erg enthousiast over zijn. We leren nu enorm veel over de online mogelijkheden en die ervaringen zullen denk ik ook in de toekomst een rol gaan spelen in het vormgeven van ons onderwijs.’

‘Verder brengt ook online samenwerken veel gezelligheid met zich mee en daar ben ik mijn collega’s enorm dankbaar voor. Dat maakt werken in deze soms lastige situatie een stuk prettiger.’

Meer weten over wat er wel  en nog niet kan bij onze faculteit? Voor die vragen biedt de Faculteit Geesteswetenschappen de website FGW Blended aan.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.