Universiteit Leiden

nl en

Peter Burger en Alexander Pleijter in Leidsch Dagblad over Factrank

Peter Burger en Alexander Pleijter, beiden universitair docent Journalistiek & Nieuwe Media, werkten mee aan Factrank. Deze nieuwe online tool detecteert automatisch ‘checkbare’ uitspraken in transcripties van Kamerdebatten of tweets van politici.

Pleijter: ‘Factrank doet twee dingen met de teksten: het beoordeelt of uitspraken feitelijk zijn en geen meningen. En daarnaast kijkt het programma of die feiten ook relevant zijn. Als iemand zegt 'Ik ben Piet' is dat een feit. Maar niet interessant om te factchecken.’ Voorheen moest de factchecker zelf op zoek naar feitelijke uitspraken, om deze vervolgens op waarheid te kunnen controleren. Factrank kan journalisten en onderzoekers dus veel tijd besparen. 

Factrank is een samenwerking tussen wetenschappers en studenten van de universiteiten van Leiden en Leuven, en een aantal journalisten. Het project wordt ondersteund door het Vlaams Journalistiek Fonds.

Meer weten? Lees het interview met Peter Burger en Alexander Pleijter hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.