Universiteit Leiden

nl en

Verdediging Joost Grootens

Met plezier kondigen we aan dat grafisch ontwerper Joost Grootens op 23 april zijn dissertatie met succes heeft verdedigd en de doctorsgraad heeft behaald aan de Universiteit Leiden. Door de coronamaatregelen was er geen openbare verdediging mogelijk.

In het onderzoeksproject Blind Maps and Blue Dots: The blurring of the producer-user divide in the production of visual information onderzocht Grootens wat hedendaagse praktijken van kaartenmakers kunnen onthullen over de transformatie die het vak van grafisch ontwerpen ondergaat. Grootens laat zien dat de verschuiving naar digitale productiewijzen het vakgebied fundamenteel heeft veranderd en heeft geleid tot een nieuwe relatie tussen makers en gebruikers van visuele informatie. 
Het betoog vindt weerklank in de publicatie Blind Maps and Blue Dots waarin Grootens gereedschappen, strategieën en producten onderzoekt van amateurs en technologiebedrijven die zich de technologieën hebben toegeëigend om visuele informatie te ontwerpen en te publiceren.

PROMOTOREN
Prof. dr. Janneke Wesseling, hoogleraar Praktijk en Theorie van het Onderzoek in de Beeldende Kunsten, Academy of Creative and Performing Arts, Universiteit Leiden
Lucas Evers, Waag | technology & society
Gert Staal, Design Academy Eindhoven

Bezoek de website voor meer informatie over Blind Maps and Blue Dots
 

Joost Grootens, Blind Maps and Blue Dots (2020), visualisations and book design: SJG
Joost Grootens, Blind Maps and Blue Dots (2020), visualisations and book design: SJG
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.