Universiteit Leiden

nl en

Nauwelijks publiek en opponenten op afstand: promoveren in tijden van corona

Nagenoeg alle promoties aan de Universiteit Leiden zijn voorlopig uitgesteld in verband met de coronoacrisis, maar statisticus Sanne Willems laat haar promotie doorgaan, in aangepaste vorm. Weinig publiek in de zaal, copromotor en enkele opponenten op afstand, en het feestje komt later. Maar mèt champagne.

'We zitten in het Klein Auditorium. Dat is een grotere zaal dan normaal, dus het publiek kan daar wat verder uit elkaar gaan zitten. Er mochten 25 mensen in de zaal zitten, maar ik heb minder mensen uitgenodigd. Ik ben vooral blij dat het door kan gaan.'

Opponenten via Skype

Slechts enkele uren voor haar promotie op 19 maart vertelt statisticus Sanne Willems telefonisch over hoe de plechtigheid zal verlopen. In verband met het coronavirus zijn veel promoties uitgesteld, maar Willems koos voor een ceremonie in uitgeklede vorm. Ze zal wel volgens de normale regels haar proefschrift Advances in Survival Analysis and Optimal Scaling Methods verdedigen, compleet met kritische vragen van opponenten. 'Maar die zitten nu aan twee lange tafels, dus ook wat verder uit elkaar. En mijn copromotor en twee opponenten bellen in via Skype; we hopen dat dat goed gaat.'

Het is allemaal even anders dan normaal, bevestigt Willems, die sinds enkele dagen is aangesteld als universitair docent aan het Mathematisch Instituut in Leiden. 'Maar als ik het zou uitstellen, wist ik niet wanneer ik dan zou kunnen promoveren. Dus toen ik hoorde dat de meesten van mijn opponenten aanwezig konden zijn, heb ik besloten het toch door te laten gaan. Ik vind het vooral jammer dat mijn coporomotor er niet bij kan zijn.'

Borrel komt later

In de zaal zullen haar vriend, vader en broertje zitten, twee collega's, en de paranimfen. Andere belangstellenden kunnen via een online verbinding live meekijken. Die zullen nog even moeten wachten op de gebruikelijke borrel, vertelt Willems. 'Vanavond gaan we thuis eten met mijn vader en broertje. De borrel of het feestje komt wel als de coronocrisis voorbij is. Ik heb wèl een fles champagne klaarstaan. Die kunnen we niet drinken in het Academiegebouw, maar die gaat zeker open na afloop.'

 

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.