Universiteit Leiden

nl en

Leidse statistici maken app om overlevingskansen van kankerpatiënten te berekenen

Een nieuwe app is in staat gepersonaliseerd overlevingskansen van patiënten met wekedelensarcoma te berekenen. Artsen en patiënten kunnen de app samen gebruiken om een persoonlijke overlevingskans te berekenen. Wiskundige Anja Rüten-Budde promoveerde op de statistiek achter overlevingskansen van kanker en ontwikkelde de app.

Afgewogen keuze

Voor artsen en patiënten is het belangrijk afgewogen keuzes te maken bij de behandeling van kanker. Weten wat de overlevingskans van de patiënt is, speelt daarbij een grote rol. Een goede schatting maken van die kans is zo simpel nog niet. Op basis van wereldwijde gegevens van kankerpatiënten ontwikkelde Anja Rüten-Budde een methode om overlevingskansen van wekedelensarcomen te berekenen.

Wekedelensarcoma is een vorm van kanker die voorkomt in zacht weefsel zoals spieren en pezen, meestal in de armen, benen of onderbuik. De ziekte wordt meestal operatief of met radiotherapie behandeld met. Weten wanneer welke behandeling het beste resultaat oplevert kant van grote invloed zijn op de levenskwaliteit van de patiënt. Kennis over de situatie van een individuele patiënt en wat zijn of haar overlevingskansen zijn kan een grote rol spelen in het kiezen van de beste behandeling.

‘Om de overlevingskansen te berekenen moet je het hele verloop van de ziekte bekijken’, vertelt Rüten-Budde, ‘Je begint te tellen vanaf het moment dat de patiënt de diagnose krijgt of behandelt wordt en stop als de patiënt overlijdt. Het probleem is dat vaak niet het einde van de ziekte kunnen waarnemen. Veel patiënten leven langer dan duur van ons onderzoek en we weten simpelweg niet hoe lang ze nog leven na hun diagnose. Om die gegevens toch te kunnen gebruiken moet je speciale statistiek toepassen om te compenseren voor die ontbrekende informatie.’

Tal van factoren

Naast de duur van de ziekte zijn ook tal van andere factoren van invloed op de overlevingskans. Zo kan de leeftijd van de patiënt van invloed zijn, net als de grootte en plaats van de tumor. Rüten-Budde bundelde alle factoren tot een app die door artsen en patiënten gebruikt kan worden om weloverwogen keuzes te maken. Met de app is het niet alleen mogelijk om de overlevingskansen te berekenen op het moment van diagnose, maar ook wat de situatie is een jaar na diagnose.

Voor artsen is de app een welkom hulpmiddel. Voor wekedelensarcoma was nog niet eerder een wiskundig hulpmiddel om overlevingskansen te helpen berekenen. De app is online te vinden en kan ook gedownload worden via de App Store en Google Play Store.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.