Universiteit Leiden

nl en

#CoronaHulp: ‘Er is een breed gedeelde wens om te helpen’

Het coronavirus zorgt wereldwijd voor veel onzekerheid. Gelukkig zijn er ook kleine lichtpuntjes te melden, zoals de bewoners van Italiaanse steden die al klappend en zingend de moed erin proberen te houden tijdens hun quarantaine. Dichter bij huis nam de Leidse historica Suze Zijlstra het initiatief voor de online solidariteitsactie #CoronaHulp.

Wat gaf je het idee om deze actie op te starten?

‘Een vriend in mijn buurt heeft kanker, dus ik zei dat we boodschappen voor hem konden doen als hij liever de deur niet meer uit ging. Toen bedacht ik me dat er wel meer mensen met het probleem zouden zitten. Zeker als vrienden en familie ver weg wonen of zelf ziek worden. Dus ik deelde het idee op Twitter en vroeg om een goede hashtag. Schrijver Asha ten Broeke stelde #CoronaHulp voor en daarmee zijn we verder gegaan. Het is voor iedereen die hulp nodig heeft of kan geven, fysiek of mentaal.’

Wat zijn de eerste reacties? 

‘Vooral heel positief! Veel mensen bieden hulp aan en er zijn al wat mensen gekoppeld. Het is vooral goed om te zien dat ook buiten Twitter veel initiatief wordt genomen. Ik ben blij dat dit zo’n succes is, maar als het niet #CoronaHulp was geweest, dan was het wel een ander initiatief geweest. Heel veel mensen willen graag helpen, maar het is soms moeilijk te zien waar je kunt beginnen. Die breed gedeelde wens om te helpen is denk ik waarom het zo goed aanslaat. Nu zijn verschillende partijen al bezig met de volgende stap: het structureel bij elkaar brengen van vraag en aanbod. En dat is belangrijk voor de langere termijn, zeker ook wat betreft ondersteuning van zorginstellingen.’

Wat kunnen mensen zoal doen om elkaar in deze moeilijke tijd te helpen?

‘Blijf fysiek op afstand, maar houd goed contact met elkaar. Denk extra aan mensen die alleen wonen. Bezorgservices zijn momenteel overbelast, laat die vrij voor mensen die écht niet zelf de deur uit kunnen. Als je mensen in de zorg kent: vraag of je ze ergens mee kan helpen. En als je de financiële mogelijkheid hebt, bied dan ook steun aan mensen die inkomen verliezen of dreigen te verliezen. Zo zijn er ongetwijfeld heel veel mogelijkheden. Wees creatief! En vraag zelf om hulp als je het nodig hebt.’

Het advies is natuurlijk om zo min mogelijk met elkaar in contact te komen. Kan het niet gevaarlijk zijn als ik nu mijn oudere buurvrouw ga helpen?

‘Dat kan zeker gevaarlijk zijn. Houd dus contact via de telefoon, en bezorg de boodschappen bijvoorbeeld voor de deur. Volg alle richtlijnen zo streng mogelijk. Zo heeft het Rode Kruis een korte handleiding online gezet voor mensen die ouderen en kwetsbaren willen helpen. Zo kan je het risico zo veel mogelijk beperken. Daarnaast is het goed om jezelf te kunnen identificeren, zodat de hulpbehoevende weet met wie hij of zij te maken heeft.’

Lang niet iedereen zit op Twitter, en vooral oudere mensen niet. Wat zou je advies zijn voor deze doelgroep?

‘Het Rode Kruis heeft net een telefonische hulplijn gelanceerd. Het al bestaande vrijwilligersplatform NLvoorelkaar is een speciale CoronaHulp-pagina gestart voor vraag en aanbod. Zo zijn er nog wel meer initiatieven aan het ontstaan. Mensen die willen helpen zou ik zeggen: meld je zeker bij de bovenstaande organisaties aan, maar laat het ook in je directe omgeving horen. Het is een rotsituatie waar we in zitten, maar hopelijk brengt onderlinge solidariteit veel mensen dichter bij elkaar. En hopelijk zorgt het, ook na deze crisis, voor blijvende nieuwe connecties en zorg voor de mensen om ons heen.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.