Universiteit Leiden

nl en

Bijzondere orchideeën in de Oude UB

Vernuftige aquarellen van botanisch tekenaar Esmée Winkel, anatomische bloemmodellen en enkele fraaie echte orchideeën. In de expositie Bijzondere orchideeën in de Oude UB toont de Hortus botanicus de wondere wereld van de orchideeën.

Het lijkt wel lente als je de hal van de Oude UB binnenkomt. Er staan enkele prachtige orchideeën en in de vitrines hangen kleurrijke tekeningen en aquarellen van deze fameuze bloem. Ze zijn gemaakt door de Leidse alumnus Esmée Winkel. Ze is wetenschappelijk illustrator voor het Naturalis Biodiversity Center en ook regelmatig aan het werk in de Hortus botanicus Leiden. Hier wordt ze geïnspireerd wordt door de veelal zeldzame planten in de collectie. Winkel won verscheidene prijzen voor haar werk  en werd onder andere gelauwerd door het Britse Royal Horticultural Society.  

Aquarel van Esmée Winkel

Orchideeën in de Leidse Hortus

Met 4.000 soorten is de orchideeëncollectie de grootste onderzoekscollectie van de Hortus. Deze representeert orchideeën van over de hele wereld, maar vooral uit Zuidoost-Azië. Een bijzondere groep is de bijenorchis uit het mediterrane gebied die ook in de kassen van de Hortus staat. De expositie vertelt meer over het onderzoek naar deze soort die voornamelijk bestoven wordt door solitaire bijen uit drie bijenfamilies. Maar één soort, de Ophrys apifera, kan zichzelf bestuiven.  

Bloemmodellen van Naturalis Biodiversity Center.

Van kruidboeken tot bloemmodellen

In de expositie is er ook aandacht voor de bestudering van planten door de eeuwen heen. Zo is er een 16e-eeuws ‘Cruydtboeck’ te zien en staan er bloemmodellen van Naturalis Biodiversity Center die de binnenkant van bloemen tonen. Nieuwsgierig geworden? Bezoek de expositie in de Oude UB en bewonder in de Hortus aan de overkant de bloeiende bijenorchis in de bollenkas. Misschien tref je ook Esmée Winkel die hier bijna wekelijks planten tekent.  

 


Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.