Universiteit Leiden

nl en

Worstelingen studentenleven centraal tijdens OpenUp! symposium

Het leven van een student is niet altijd makkelijk. Veel studenten vinden het lastig om met elkaar over hun problemen te praten, terwijl dat juist erg kan opluchten. De studiecoördinatoren- en adviseurs van Campus Den Haag, organiseren daarom het symposium OpenUp!. Dit voorstel won de Van Bergenprijs.

Eenzaamheid, heimwee en depressie

De aanleiding voor het OpenUp! symposium was een onderzoek van studenten van International Studies in het project Students as Partners. Hieruit bleek dat het met veel studenten mentaal niet zo goed gaat. Rinske, Annet en Elizabeth, studiecoördinatoren bij International Studies, vonden dat hier iets mee gedaan moest worden. Rinske: ‘Veel studenten gaven aan zich eenzaam te voelen en heimwee en/of depressieve gevoelens te hebben.’

De studiecoördinatoren hebben dagelijks individuele gesprekken met studenten. Vaak kwam naar voren dat studenten zich schaamden om met anderen te praten over hun gevoelens. Het doel van het symposium is dan ook om studenten met elkaar te laten praten, zodat zij steun kunnen hebben aan elkaar en beter weten hoe zij zich in het dagelijkse leven kunnen redden. Elizabeth: ‘Voor veel studenten zal het al helpen als ze weten dat ze niet alleen zijn.’

Aandacht voor de internationale student

De Universiteit Leiden heeft wel vaker evenementen georganiseerd die te maken hebben met de mentale gezondheid voor studenten. Maar nog niet eerder is er een groot evenement georganiseerd dat Engelstalig is en georganiseerd wordt door studieadviseurs. Juist internationale studenten, die vrienden en familie achterlaten, lopen tegen moeilijkheden aan en vinden het lastig dat met hun nieuwe vrienden te delen. Elizabeth: ‘Internationale studenten kunnen niet even naar huis, hun ouders of hun (oude) vrienden. Zij missen dat vangnet.’

Van Bergenprijs

Tijdens het uitwerken van het plan voor het OpenUp! symposium kwam de oproep van de Van Bergenprijs voorbij. De Van Bergenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan initiatieven die Nederlandse en internationale studenten van de Universiteit Leiden dichter bij elkaar brengen. Dit sloot goed aan bij het symposium. Toen ze werden uitgenodigd door de van Bergen commissie om hun plannen nader toe te lichten, was het nog onzeker of ze de prijs zouden krijgen. Rinske: ‘Na het gesprek zijn we naar een café gegaan. Twee wijntjes later kregen we het goede nieuws dat we gewonnen hadden!’

Het plan wordt ondersteund door de faculteiten die op de Den Haag Campus aanwezig zijn. Het winnen van de van Bergenprijs is een extra erkenning. Elizabeth: ‘Aan alle kanten zien wij de waardering terug.’

OpenUp!

Het symposium zal interactief zijn en mag over moeilijke onderwerpen gaan. Vice-rector magnificus Hester Bijl opent het symposium, waarna de wetenschapsfilosoof Bas Haring zal praten over de worstelingen van het (studenten)leven. Sanne Kooiman, medeoprichter van Stichting SCHERP, zal een van haar documentaires laten zien en stellingen bespreken met de studenten. Ook zullen de studenten nog met leuke opdrachten bezig zijn, waardoor ze met elkaar in gesprek komen. De avond wordt afgesloten met een kop soep en brood. Annet: ‘We willen het graag luchtig houden, maar ook niet de problemen bagatelliseren.’

Thema-avonden

Als het symposium een succes is, is het plan om dit jaar nog vier thema-avonden te organiseren. Rinske: ‘Een van de toekomstige thema’s zou een Let’s talk about-failure Night kunnen zijn, waar studenten kunnen praten over de verkeerde beslissingen die ze hebben gemaakt. Er wordt zoveel nadruk gelegd op succes en prestatie. Iedereen maakt wel eens een fout, daar kun je juist van leren. En vooral, heb het daar ook eens over met elkaar.’

Wil je je inschrijven?

Het symposium zal plaatsvinden op 27 februari 2020 in kamer 2:02 in het Wijnhavengebouw (Turfmarkt 99 Den Haag). Het zal beginnen om 15:00 en met soep en al eindigen om 20:00.

Het evenement is bedoeld voor alle studenten aan de Campus Den Haag. Dus ook als je goed in je vel zit, ben je welkom om te leren over waar anderen tegenaan lopen.

Schrijf je hier in
https://leidenuniv.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_54luIAwBxiTDeRv

 

Tekst: Lieke Bakker
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.