Universiteit Leiden

nl en

Sanne Frequin op NPO Radio 1 : “Ik kan wel genieten van een goede graftombe.”

Kunsthistorica Sanne Frequin is geïntroduceerd als “friend of the show” bij het wetenschapsprogramma Focus in de Nacht op NPO Radio 1. Hier zal ze regelmatig aansluiten om te spreken over haar onderzoek en ontwikkelingen in haar vakgebied. In deze uitzending vertelt Frequin onder andere over haar fascinatie voor de macabere kanten van de middeleeuwen.

Het motto van Frequin (en tevens haar alias op Twitter) is “a tomb a day”, oftewel, een “graftombe per dag”. Op de vraag waarom ze hiervoor heeft gekozen vertelt ze dat, toen ze begon met Twitter, ze heel enthousiast het idee had opgevat om elke dag een plaatje van een mooie of interessante graftombe te posten. Hier is uiteindelijk niks van gekomen, maar de naam laat ook mooi zien wat haar wetenschappelijke aanpak is: stapje voor stapje steeds verder in de macabere Middeleeuwen duiken. Haar Twitter gebruikt ze vooral om te laten zien hoe leuk de Middeleeuwse kunst kan zijn, en hoeveel het ons kan vertellen over het mensen in de Middeleeuwen. Ook post ze over nieuwe wetenschappelijke vondsten binnen haar vakgebied (“en wat voor onzin dat soms is”). Als nieuwe “friend of the show” bij Focus in de Nacht wil ze “sowieso iets met een macaber tintje” meegeven aan haar rubriek, maar daarnaast wil ze ook breder kijken naar de kunst(geschiedenis). “Kunstvoorwerpen en –objecten zijn een prachtig middel om meer te weten over geschiedenis, mensen, wensen, hoop, noem maar op. Ik vind het leuk om dat te laten zien, wat je kan leren van een object.” Ze is niet zozeer geïnteresseerd in de esthetiek (“natuurlijk vind ik het leuk als iets heel mooi is en fijn om naar te kijken”), maar ze  is vooral geïnteresseerd in hoe het werkt: bijvoorbeeld hoe graftombes politiek propagandamiddel zijn geweest.

De volledige uitzending, waarin Frequin o.a. spreekt over lijken, lammetjes en ladies, is terug te luisteren op de website van NPO Radio 1.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.