Universiteit Leiden

nl en

Dubois-archief overgedragen aan Naturalis

Het oudste paleoantropologische archief, van Eugène Dubois, is op 13 januari officieel overgedragen aan museum Naturalis. De Leidse hoogleraar Jan Slikkerveer, die het archief in bezit had en er jaren onderzoek naar deed, droeg het over aan algemeen directeur van Naturalis Edwin van Huis, onder toeziend oog van onder andere de ambassadeur van Indonesië en beroemd antropoloog Richard Leakey.

Paleontoloog Eugène Dubois (1858-1940) was een van de eersten die structureel zocht naar fossiele tussenvormen tussen mens en aapachtigen, oftewel de missing link in de evolutie. Zijn bekendste vondsten zijn een schedelkapje en een dijbeen van wat hij de javamens noemde, maar wat uiteindelijk ook een Homo erectus bleek. Deze topstukken uit zijn collectie zijn al volop in de schijnwerpers gezet in het nieuwe museum van Naturalis. De 43 duizend bijbehorende artikelen, manuscripten, boeken en beelden die het archief van Dubois telde, zijn sinds gisteren officieel toegevoegd aan de collectie van Naturalis. Hierdoor zijn de collectie en het archief van Dubois weer herenigd.

Begin van nieuw wetenschappelijk gebied

Het archief werd overgedragen in het bijzijn van bekend antropoloog Richard Leakey, de ambassadeur van Indonesië en familieleden van Dubois. Algemeen directeur van Naturalis Edwin van Huis onderstreepte het belang van de van de collectie. ‘De vindingen van Dubois in die periode mogen niet onderschat worden. Het was het begin van een nieuw wetenschappelijk vakgebied, dat nog steeds actueel is en van invloed op ons onderzoek.’

De voormalig eigenaar van het archief, hoogleraar Jan Slikkerveer, deed met een groep promovendi de afgelopen jaren onderzoek aan het archief, als onderdeel van het Leiden Ethnosystems and Development Programme (LEAD). ‘Ik ben opgelucht dat de collectie eindelijk een veilig onderkomen heeft gevonden. Deze collectie moet niet verstoffen in oude dozen, maar toegankelijk gemaakt worden aan het publiek. Daar kan Naturalis een mooie rol in spelen, door de collectie te digitaliseren.’

Missing link in evolutie

De genodigden werden ter afsluiting letterlijk meegenomen in het verhaal van Dubois, met de video die het verhaal vertelt over de vondst van de missing link. Deze video wordt ook getoond in de zaal ‘De vroege mens’ van Naturalis.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.