Universiteit Leiden

nl en

Hoe de Nederlandse Pers in de zeventiende eeuw buitenlands leed dichtbij bracht

Op 27 november 2019 promoveerde David de Boer met zijn proefschrift Religious Persecution and Transnational Compassion in the Dutch Vernacular Press 1655-1745. Voor zijn onderzoek analyseerde hij een paar honderd pamfletten, kranten en tijdschriften die voornamelijk werden gepubliceerd in de zeventiende-eeuwse Nederlanden, toentertijd de nieuwshub van Europa.

Buitenlands nieuws

David de Boer onderzocht hoe journalisten en opiniemakers door middel van nieuwspublicaties over vervolgingen een cultuur van compassie met verre vreemden hielpen creëren in de eeuw tussen de godsdienstoorlogen en de Verlichting. Want ook na de godsdienstoorlogen werd Europa nog regelmatig geconfronteerd met vervolgingen van religieuze minderheden. Binnen Europese samenlevingen groeide er een behoefte aan nieuws over de gruwelijkheden in het buitenland. Door aan die vraag te voldoen maakte de Nederlandse pers internationale causes célèbres van onder andere de vervolging van de hugenoten in Frankrijk, de gereformeerde waldenzen in Noord-Italië en de lutheranen in Polen.

Sinds wanneer kunnen wij lezen over buitenlands leed in het nieuws?

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom vonden mensen nieuws over religieuze vervolgingen belangrijk? Wat voor impact hadden deze berichten op binnenlandse en internationale politiek? En konden alle vervolgde minderheden op evenveel media-aandacht rekenen? Door antwoord te zoeken op deze vragen, houdt David de Boer ook een spiegel voor aan onze maatschappij van vandaag de dag. Waarom is het ene leed wel nieuws, en het ander niet?

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.