Universiteit Leiden

nl en

4 vragen aan Daan Weggemans, de nieuwe Programme Director van de Bachelor Security Studies

Vanaf 1 januari 2020 heeft Daan Weggemans de functie van Ruth Prins overgenomen als Programme Director van de Bachelor Security Studies. Wij stelden hem enkele vragen over zichzelf en deze nieuwe functie.

Kun je iets vertellen over je achtergrond en hoe je bij deze functie terecht bent gekomen?

Sinds 2011 ben ik werkzaam aan de Universiteit Leiden. De afgelopen jaren heb ik onder andere onderzoek gedaan naar de aanslagen van Anders Breivik in Noorwegen, Syriegangers en hun familie maar ook naar de re-integratie van terrorismegedetineerden en het gebruik van digitale technologieën binnen het veiligheidsdomein. Daarnaast heb ik in die periode veel onderwijs gegeven, bijvoorbeeld over de oorlog in Syrië en het doen van onderzoek binnen het veiligheidsdomein. 

Wat houdt de functie precies in?

Per 1 januari 2020 ben ik aangesteld als directeur van de bacheloropleiding Security Studies – een unieke en groeiende opleiding die zich richt op het analyseren en begrijpen van een hedendaagse veiligheidsproblematiek. In deze functie ben ik verantwoordelijk voor de inhoud en uitvoering van het programma. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld het nadenken over het curriculum, strategieën ontwikkelen wat betreft de inzet van personeel en verbindingen zoeken met de praktijk.

Wat zijn je doelen binnen deze functie?

De Bachelor Security Studies is een jong programma. De eerste lichting studenten begon in 2017 en zal dit jaar afstuderen. In een korte tijd ontwikkelde het programma een eigen identiteit.  Nu staat er een nieuwe fase voor de deur waarbij niet alles meer van de grond af aan hoeft te worden opgebouwd maar er meer tijd komt voor reflectie. Ik hoop de komende jaren een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van het programma. Hierbij concentreer ik me grofweg op drie gebieden: academische en onderwijskundige kwaliteit, student en staf veiligheid en maatschappelijke inbedding van het programma. Uiteindelijk hoop ik zo een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van onderwijs en de ontwikkeling van studenten op de lange termijn. Het zou mooi zijn als we straks alumni hebben met mooie functies binnen en buiten de academie, van overheid tot veiligheidsdienst en van consultants tot journalisten.  

Waar kijk je het meest naar uit binnen deze nieuwe functie?

Zowel de interactie met collega’s als met studenten. Daarnaast ook het samenwerken aan een interessant en spannend programma waarbij zowel wordt stilgestaan bij state-of-the-art onderzoek als actuele vraagstukken.  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.