Universiteit Leiden

nl en

LION Image Award naar Escheriaans grafeen

De plaat Electronic Escher, een kleurige psychedelische weergave van de elektronische structruur van grafeen, is de winnaar geworden van de LION Image Award 2019. Gefeliciteerd, Vera Janssen en Tobias de Jong.

'Onze microscoop heet Escher, dus we hebben ons voor dit beeld door Escher laten inspireren', zei een zichtbaar geroerde Tobias de Jong tijdens het ontvangen van de prijs tijdens de uitreiking. Hij en Janssen winnen 100 euro, eeuwige roem en een ingelijst exemplaar van hun natuurkundebeeld. 

Hun combinatie van natuurkunde en kunst werkte prima, want de zeskoppige jury, bestaand uit een team van secretaressen van het Natuurkunde-instituut, koos de plaat vrijwel unaniem tot nummer 1. 

Met een Lage Energie Elektronenmicroscoop (LEEM) worden elektronen afgevuurd op een laagje grafeen, onder verschillende hoeken en met verschillende energieën. De terugkaatsende elektronen zijn in beeld gebracht.

Vera Janssen en Tobias de Jong - Electronic Escher  Electrons in materials are not free to roam. Quantum mechanics allows them to move under some angles, while others are forbidden. The atomic composition of a material dictates the rules. These rules lead to many properties, like the colour and electric conductivity. We image these hidden rules directly by shooting electrons to the surface at many different angles and measure which are allowed to roam on the surface, and which come back… rejected.  This image shows the angular composition of the allowed states of hexagonal boronnitride. The repetitive nature of this space is visualized with a wink to M.C. Escher.
Electronic Escher

Superconducting Sausage

De zeshoekige structuur van grafeen is eindeloos uit te breiden. Janssen en De Jong besloten die oneindigheid te vangen met de hyperbolische afbeelding die de graficus M.C. Escher ook gebruikte in een serie houtsnedes met de naam 'Cirkellimiet'.

Ook de andere elf inzendingen waren van hoge kwaliteit. Bijzonder was bijvoorbeeld de ontplofte microlens van Enrico Biancalani, die sterk deed denken aan een grijnzende eftelingfiguur.

Of de gedurfd ingekleurde 'Superconducting Sausage' van Remko Fermin, een kloddertje microscopische supergeleider die inderdaad sterk aan een bepaald mannelijk lichaamsdeel doet denken.

Superconducting Sausage
Smiley Microlens

Nikkelworm

Of de verbazend gedetailleerde Nikkelworm van Jean Paul van Soest, een gecrashte verbogen nikkelen tip van een tastmicroscoop, waar nog grafeenvlokken aan hangen. Het Leidsch Dagblad viel voor een andere plaat van Tobias de Jong (die twee keer inzond), alweer een afbeelding van grafeen, deze keer lijkend op een gedetailleerde landkaart in roodtinten.

Jean Paul van Soest - Nikkelworm
Tobias de Jong - Grafeenkaart

Alle inzendingen

Alle inzendingen zijn beschikbaar in hogere resolutie, en met uitleg. Auteursrecht: LION en de auteurs). 

Ali Azadbakht - Microheart
Anne Meeuwsen - Topologische Flap
Julia Eckert - Myco-Moonrise
Ruben Guis - Nano Lattice
Samia Ouhajji en Rachel Doherty - Micro Spaceship
Violeta Gamez - Black Hole Dust
Corné Koks - Polarization Simulation
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.