Universiteit Leiden

nl en

Jorinde van de Vis wint For Women in Science Rising Talent-prijs

Jorinde van de Vis wint de For Women in Science Rising Talent-prijs voor vrouwen in de wetenschap, voor haar proefschrift in de kosmologie en deeltjesfysica.

Higgs-deeltje

Van de Vis (1991) promoveerde 2 juli 2019 op het proefschrift 'Higgs dynamics in the early universe', waarin ze onder andere onderzoekt welke rol het Higgs-deeltje speelt tijdens de allereerste momenten van het huidige heelal. 

'Tijdens het ontstaan van het heelal is de ruimte in een extreem korte tijd extreem uitgedijd, een verschijnsel dat we 'inflatie' noemen. Mogelijk is dat gebeurd onder invloed van het Higgs-veld', zegt Van de Vis. Het Higgs-deeltje werd in 2012 ontdekt in de deeltjesversneller LHC. De informatie die sindsdien vergaard is, gebruikte Van de Vis tijdens haar onderzoek.

Kosmische scheefgroei

Nog een onderzoeksonderwerp is de asymmetrie tussen materie en antimaterie: tijdens het ontstaan van het heelal is er meer materie ontstaan dan antimaterie. Aan die asymmetrie danken wij ons bestaan: als er precies evenveel van beide varianten was ontstaan, zou er bij de reactie tussen beide alleen licht overgebleven zijn. Maar hoe die kosmische scheefgroei ontstaan is, is niet duidelijk. Van de Vis onderzocht of en hoe het Higgs-deeltje een rol gespeeld kan hebben.

Van de Vis vertelt uitgebreider over haar onderzoek in de Leidse natuurkundepodcast 'Een Podcast over Natuurkunde' die binnenkort verschijnt.

'Enorme boost'

Van de Vis haalde haar masterdiploma Theoretische Natuurkunde in Leiden en promoveerde aan het Nikhef. Inmiddels werkt ze als postdoc aan het DESY-deeltjesfysica-instituut in Hamburg. 'Ik hoorde dat ik die prijs kreeg toen ik net in Hamburg was begonnen, dat gaf me een enorme boost', zegt Van de Vis. 

Het doel van de  For Women in Science Rising Talent-prijs is de academische carrières van jonge vrouwelijke onderzoekers in Nederland te bevorderen. De prijs is een initiatief van L'Oréal Nederland, de Nederlandse Unesco Commissie en de Koninklijke Hollandse Maatschappij van Wetenschappen (KHMW).

Naast € 3500 krijgen winnaars de kans genomineerd te worden voor het Rising Talents-beurzenprogramma. Van de Vis is de eerste winnares, en kreeg de prijs op 21 november uitgereikt in het Hodshon Huis in Haarlem, de thuisbasis van de KHMW.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.