Universiteit Leiden

nl en

Jemima Sint Nicolaas: ‘Bij Japanstudies voelde ik me op mijn plek’

Jemima Sint Nicolaas (22) is studente aan de masteropleiding East Asian Studies. Naast haar studie loopt ze stage bij LeidenGlobal, is ze student-assistent en heeft ze een baantje als koffie barista.

‘Japan is toch wel mijn eerste liefde’

‘Ik heb de bachelor Japanstudies gedaan. Mijn interesse voor Japan begon met anime en manga, maar verschoof zich naar de Japanse taal en cultuur. Toen ik voor mijn studiekeuze stond op de middelbare school, wist ik niet zo goed wat ik wilde doen. Maar ik was goed in talen en kwam er achter dat je ook Japans kon studeren. Toen ik aan de opleiding begon, voelde ik me op mijn plek. Er zijn veel leuke mensen die de opleiding doen en de studievereniging LVSJK Tanuki organiseert veel activiteiten.’

‘Voor mijn master East Asian Studies volg ik ook Japanse taalvakken en vakken over Korea. In de keuzeruimte van mijn bachelor heb ik Koreaanse taalvakken gevolgd. Het college van Dr. Green over Koreaanse migranten vond ik ook erg leuk. Korea vind ik interessant, maar Japan is toch wel mijn eerste liefde.

Van Leiden naar Nagasaki

‘In mijn tweede studiejaar ben ik op uitwisseling naar Japan geweest en studeerde ik aan de Universiteit van Nagasaki. Het was een erg leuke ervaring, maar in het begin was ik ook wel een beetje zenuwachtig want ik kende mijn medestudenten waarmee ik op uitwisseling ging nog niet zo goed. Gelukkig waren dit hele leuke mensen en zijn we goed bevriend geraakt. In Japan leerde ik ook veel mensen kennen. Binnenkort komt er een Japanse vriendin naar Nederland, zij was mijn tutor in Nagasaki.’

‘Tijdens mijn bachelor koos ik ervoor om niet op kamers te gaan omdat ik in het tweede jaar naar Japan zou gaan. Toen ik terug kwam wist ik nog niet zeker wat ik wilde doen en was het makkelijker om nog thuis te wonen. Ik reis vanuit Almere, maar gelukkig begint mijn stage pas om half tien en hoef ik daarom niet al te vroeg van huis. Of ik nu op mezelf zou willen wonen? Het lijkt me wel leuk, misschien in Utrecht of Amsterdam.’

Azië en verder

‘Ik heb mijn masterscriptie vorig semester al afgerond en ben ook student-assistent van Aya Ezawa, zij was ook mijn scriptiebegeleider. Ze is ook de nieuwe Diversity Officer en houdt zich veel bezig met gender in Azië, dat maakt mijn studentassistentschap erg interessant.’

‘Ik heb nu veel tijd, omdat ik eigenlijk niet meer 'echt' studeer, waardoor ik stage kan lopen. Ik werk nu drie dagen per week als stagiaire bij Leiden Global, een samenwerkingsverband tussen onder andere de Universiteit Leiden, Museum Volkenkunde en het Rijksmuseum van Oudheden. Het is leuk om daar te werken, LeidenGlobal is erg breed opgezet en organiseert culturele activiteiten waardoor je veel leert over verschillende regio’s. Als stagiaire houd ik me vooral bezig met communicatie, zo beheer ik bijvoorbeeld de social media, neem ik interviews af en verstuur ik de nieuwsbrief.’

‘Na mijn master zou ik wel iets met Japan willen blijven doen, maar ik denk niet dat ik permanent in Japan wil wonen. Ik heb eerder al gesolliciteerd voor een stage bij Japanse bedrijven in Nederland, maar het is erg lastig een baan te vinden en je krijgt niet altijd een reactie terug.’

Koffie, dansen en goede feestjes

‘Ik werk in het weekend bij de Starbucks op Schiphol. Mijn collega’s zijn erg aardig en je ontmoet allerlei mensen met verschillende nationaliteiten. Ik vond het altijd al leuk om zelf naar koffietentjes te gaan, dus deze bijbaan past goed bij me. Het is erg gezellig, al blijft het vroege opstaan om er naartoe te reizen wel een uitdaging, haha.’

‘In mijn vrije tijd dans ik graag. Iedere week ga ik naar Zumba in het USC, dat is intensiever dan je denkt! Verder heb ik vorig jaar hiphop dance hall gedaan bij het LAK en kun je me vaak al dansend vinden op een goed feest of festival.’

In de serie Humans of Humanities, verschijnt iedere twee weken een portret van een van onze wetenschappers, medewerkers of studenten. Wie zijn zij en wat doen ze? Meer portretten en informatie vind je op deze pagina.

Suzé Klok
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.