Universiteit Leiden

nl en

De positie van de burgemeester bij de bestrijding van criminaliteit

Jan van der Grinten, advocaat partner bij Kennedy Van der Laan en docent bij de afdeling Staats- en bestuursrecht, schreef samen met Jon Schilder hoogleraar aan de VU, een preadvies voor de Vereniging voor de vergelijkende studie van het recht van België en Nederland over de rol van de burgemeester bij misdaadbestrijding .

Ambtsketting

Het preadvies pleit voor het overdragen van bevoegdheden van de burgemeester aan andere instanties, zoals officier van Justitie of rechter-commissaris. Daarmee heb je de waarborg van een onafhankelijke rechter. Het is niet wenselijk dat de burgemeester meer aan misdaadbestrijding doet. Het is schadelijk voor de positie van de burgemeester en ondermijnt het burgemeestersambt.
De stelling “rust burgemeesters niet uit met meer bevoegdheden tegen criminaliteit, belast hen daar niet mee” werd goed binnen de Vereniging ontvangen.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.