Universiteit Leiden

nl en

Ariane Briegel ontvangt NWO-beurs voor onderzoek gedreven door nieuwsgierigheid

Hoogleraar Ultrastructuurbiologie Ariane Briegel heeft een beurs ontvangen in de Open Competitie ENW-XS van NWO. Deze XS-subsidie moedigt nadrukkelijk door nieuwsgierigheid gedreven en gedurfd onderzoek aan met een maximum van 50.000 euro.

Bacteriofagen efficiënt isoleren en bestuderen

Bacteriofagen zijn virussen die bacteriën infecteren. Deze virussen zijn veelbelovend in de strijd tegen antibioticaresistente bacteriële infecties. Ze zijn in het verleden met succes gebruikt, maar het vinden en isoleren van geschikte bacteriofagen is tijdrovend: het kan enkele maanden duren om de juiste mix van bacteriofagen samen te stellen die levens kunnen redden.

Met deze subsidie ​​zal Briegel een microfluïde platform ontwikkelen dat de efficiëntie vergroot om bacteriofagen te vinden en te testen. Kosteneffectiviteit, minimaal gebruik van monsters en apparatuur en brede toegankelijkheid voor laboratoria zijn belangrijke factoren in dit onderzoeksproject. Briegel zal ook samenwerken met andere partijen, zoals de onlangs geopende fagenbank bij de TU Delft: 'Ik ben erg enthousiast met deze kans om de samenwerking met de fagenbank te versterken,' aldus Briegel.

Afbeelding: Groep bacteriofagen (Foto door Susanne Brenzinger)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.