Universiteit Leiden

nl en

Afdracht nevenactiviteiten door bestuurders aan de gemeentekas

Sinds januari 2014 is een bepaling aan een landelijke gedragscode voor bestuurders toegevoegd dat alle inkomsten volledig aan de gemeentekas moeten worden afgedragen. Deze code gaat daarmee verder dan de Gemeentewet. Aanleiding vormt het nieuws dat Liesbeth Spies burgemeester van Alphen aan den Rijn zich niet aan deze code houdt. Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht denkt dat niemand zich voldoende heeft gerealiseerd wat de draagwijdte van deze gedragscode is.

Voermans noemt het dan ook een goede zaak om te kijken of men die code in stand wenst te houden. Dat vraagstuk is wat groter dan alleen de juridische houdbaarheid ervan. Je kunt je inderdaad wel afvragen of die gedragscode rijmt met de Gemeentewet. Maar nog los van die vraag mag je best van mening veranderen over de wenselijkheid van die code na vijf jaar. Zolang en zover je maar niet een code hebt die nog wel in de boeken staat, maar waar kennelijk niemand zich aan houdt. Dat is een scheve en ongewenste situatie.

Lees het volledige artikel in het Leidsch Dagblad

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.