Universiteit Leiden

nl en

Leidse studente Aoife Fleming finalist jongerenvertegenwoordiger VN

De Leidse studente Aoife Fleming staat in de finale van de verkiezing voor jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling bij de Verenigde Naties. Deze week voert ze campagne om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen.

Aoife Fleming

De jongerenvertegenwoordiger vormt een brug tussen Nederlandse jongeren en de politiek, zegt Aoife. 'Je reist onder meer mee met de Nederlandse delegatie naar VN-conferenties. Ook ga je het gesprek aan met Nederlandse jongeren over duurzaamheidsonderwerpen die zij belangrijk vinden.'

Klimaatverandering en duurzaamheid zijn thema's waar de derdejaars student rechtsgeleerdheid zich al lange tijd mee bezighoudt. 'Het zijn onderwerpen waar we steeds meer over horen en die een steeds grotere rol zullen spelen in de toekomst. Als werknemer bij de Leiden University Green Office was ik me hier heel erg van bewust, maar zodra ik het KOG binnenstapte hield ik me met andere zaken bezig. Na een tijdje begon het toch te kriebelen, want bij de Green Office vertelde ik wel steeds over een duurzamere toekomst voor de universiteit, maar hoe zat het met mijn eigen toekomst en die van al mijn medestudenten?'

'Ik wil me ervoor inzetten dat wij via het onderwijs worden voorbereid op de duurzaamheidsuitdagingen van morgen.' - Aoife Fleming

Ze realiseerde zich dat als we later willen bijdragen aan een duurzame samenleving, dat studenten dan daar in hun studie al op moeten worden voorbereid. 'Daarom heb ik besloten om een collegereeks Duurzaamheid & Recht op te zetten op de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, zodat we nu al kunnen nadenken over juridische duurzaamheidsvraagstukken. Ik denk dat het niet alleen op onze faculteit van belang is dat jongeren worden voorbereid op een duurzame toekomst, maar door heel Nederland. Zouden we niet al veel eerder moeten nadenken over het klimaat? De klimaatstaking bewijst denk ik dat dit inderdaad het geval dient te zijn. Ik ben nu finalist jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling naar de VN en wil me ervoor gaan inzetten dat wij via het onderwijs worden voorbereid op de duurzaamheidsuitdagingen van morgen.'

Aoife heeft nog één tegenkandidaat voor de functie. Vanaf maandag 14 oktober kunnen alle Nederlandse jongeren (t/m 29 jaar) hun stem uitbrengen via stem.njr.nlOp maandag 21 oktober sluit het digitale stemlokaal.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.