Universiteit Leiden

nl en

Christian Tudorache en Martina Vijver bij BNR over effect van nanoplastics

Er komen steeds meer plastics in onze leefomgeving, maar over de gevolgen daarvan is weinig bekend. Christian Tudorache van het Instituut Biologie Leiden en Martina Vijver van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden spraken bij BNR Nieuwsradio over de resultaten van onlangs gepubliceerd onderzoek waaraan zij meewerkten.

Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in Nature Communications Biology, is uitgevoerd bij zebravislarven. ‘We hebben gezien dat bij deze nanodeeltjes in het lichaam een sterkere fear respons naar voren komt’, aldus Tudorache. De onderzoekers geven aan dat de deeltjes niet alleen op gedrag, maar op allerlei manieren effect kunnen hebben in het lichaam. Daarom moet er veel breder gekeken worden naar de soorten stoffen in ons milieu en wat ze doen, volgens Vijver.

Beluister het interview (duur: 4 min.).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.