Universiteit Leiden

nl en

Atse Fokkens: ‘Ik geniet erg van de vibe van het onderwijs’

Arbeidsmarktvoorbereiding, al dan niet in het curriculum, komt steeds prominenter aan bod bij veel onderwijsinstellingen. Dat merkt Atse Fokkens (39) in zijn werk als loopbaanadviseur en stagecoördinator. Hij vindt het een goede zaak dat er meer aandacht wordt besteed aan de voorbereiding van studenten op de arbeidsmarkt.

Nederlandse les in de Schilderswijk

‘In 2015 ben ik begonnen bij de Faculteit Geesteswetenschappen. Het was voor mij een bewuste keuze om in het onderwijs te gaan werken. Ik heb een tijd Nederlandse les gegeven aan migranten in de Schilderswijk en dat vond ik heel erg leuk. Daarvoor heb ik, nadat ik Europese Studies op de Haagse Hogeschool had afgerond, jaren als recruiter gewerkt. In het begin als recruiter voor voornamelijk internationale kandidaten en later als “graduate recruiter” waar ik net-afgestudeerden naar hun eerste baan begeleidde. Ik vond het leuk om starters te coachen en te helpen met het opstellen van hun cv en met de voorbereiding voor een sollicitatiegesprek. Ik was verantwoordelijk voor zowel de werving van kandidaten als mijn eigen klantenportfolio en acquisitie: een commerciële baan.’

‘Qua cultuur moest ik wel even wennen aan de Universiteit. In het bedrijfsleven liep ik bij mijn manager naar binnen als ik een idee had en dan zei hij ja of nee. Dat gaat hier toch anders. Ik werk zowel in Den Haag als in Leiden, ook dat is best een verschil in cultuur. De sfeer op de Wijnhaven is wat internationaler en soms zijn de lijntjes wat korter. Tegelijkertijd vind ik het erg prettig in het Lipsius te werken, waar ik als ik binnenloop soms denk dat de tijd stil is blijven staan. Wat ik erg op prijs stel is dat het motto “Libertatis Praesidium” sterk wordt uitgedragen: we hoeven het niet met elkaar eens te zijn maar alle meningen mogen worden verkondigd.’

Een afwisselende baan

‘Ik geniet erg van de vibe van het onderwijs. Het is een beetje vergelijkbaar met de seizoenen. De nieuwe studenten die zenuwachtig voor het station staan te wachten als de EL CID begint, de opening van het Academisch jaar en bijvoorbeeld de graduation ceremony van International Studies, waar de studenten in de Pieterskerk trots hun diploma ontvangen.’

‘Mijn werk is heel afwisselend. Studenten komen bij mij langs voor advies, we bespreken samen hun interesses en vaardigheden en kijken waar die aansluiten op vacatures en werkgebieden. Verder kijk ik cv’s en sollicitatiebrieven voor ze na, of oefenen we voor een sollicitatiegesprek, waar mijn ervaring als recruiter natuurlijk goed van pas komt. Daarnaast verzorgen we met de Career Service workshops en organiseren we bezoeken aan werkgevers zoals de AIVD. Ook krijgen we regelmatig vragen van opleidingen over hoe ze studenten beter kunnen voorbereiden op de arbeidsmarkt. Vraagstukken die overal spelen: vandaar dat ik regelmatig contact heb met de Career Services van andere universiteiten, zowel in Nederland als internationaal. Je merkt dat ook daar studenten steeds meer verwachten dat hun opleiding ze direct klaarstoomt voor de arbeidsmarkt.’

‘Ik probeer studenten duidelijk te maken dat het heel belangrijk is dat je actief bent naast je studie. Of je nu zitting hebt in een commissie van je studievereniging of dat je volleybaltraining aan kinderen geeft, élke ervaring telt. Werkgevers zijn vooral bij starters op zoek naar kandidaten die zich ook naast hun studie hebben weten te ontwikkelen. Overigens komt arbeidsmarktvoorbereiding ook soms in het curriculum al voor. Bij Urban Studies doceer ik als co-docent het vak Professional Orientation. Dat gaat over “Wie ben ik en wat kan ik?”, maar er zitten ook praktische zaken in zoals hoe maak ik een goed cv, hoe oriënteer ik me op de arbeidsmarkt en wat vinden werkgevers belangrijk. Het lesgeven bevalt erg goed en ik zou me graag in deze richting doorontwikkelen.’

TLV, rennen en reizen

'Als ik vrij ben lees ik graag en ik hou erg van koken, de Midden-Oosterse keuken bijvoorbeeld. Ik heb laatst een fantastisch kookboek gekocht: TLV (Tel Aviv), heerlijk om rustig doorheen te bladeren. Verder ben ik aan het trainen voor de marathon van Valencia in december. Drie jaar geleden heb ik de marathon van Athene gelopen; nu wil ik me richten op een tijd onder de vier uur. Een andere passie –die ik denk ik deel met veel collega’s en studenten- is nieuwe landen ontdekken: tijdens mijn studie heb ik een tijd in Salamanca gestudeerd en in Burkina Faso stage gelopen. Vanuit mijn studie zijn oud-klasgenoten over de hele wereld verzeild geraakt: Argentinië, Chili, Georgië, India, Indonesië en Laos, dus ik kan reizen goed combineren met bezoekjes. Mooi dat de Universiteit als werkgever je de optie geeft om een deel van je inkomen in extra verlof om te zetten. Kortom, ik zit prima op mijn plek!’

In de serie Humans of Humanities, verschijnt iedere twee weken een portret van een van onze wetenschappers, medewerkers of studenten. Wie zijn zij en wat doen ze? Meer portretten en informatie vind je op deze pagina.

Femke Wouters
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.