Universiteit Leiden

nl en

'Raspopulist Matteo Salvini maakt fantastisch gebruik van sociale media'

Bewogen tijden in Italië: vicepremier Matteo Salvini wil nieuwe verkiezingen om zo zelf premier te kunnen worden. Hij voert campagne op sociale media met onder meer foto's waarop hij in zijn zwembroek poseert.

Jorrit Rijpma

Jorrit Rijpma, universitair hoofddocent Europees recht, vertelt erover in het televisieprogramma Jinek. 'Hij is een raspopulist. Hij gebruikt sociale media fantastisch. Hij is gegroeid, onder meer doordat hij op ramkoers ligt met Europa en zijn houding tegenover migranten: Italië voor Italianen is zijn leus. Hij speelt daar handig op in. Hij zegt nu: geef mij de macht, dan ga ik het voor jullie regelen.'

Mocht het tot nieuwe verkiezingen komen, dan is Salvini volgens Rijpma zeker niet kansloos. 'Het volk in Italië heeft te maken met een politieke elite die nergens naar luistert. Salvini speelt de gewone man en de Italianen willen verandering. Het werkt.'

Bekijk hier het hele fragment.
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.