Universiteit Leiden

nl en

Sylvestre Bonnet ontvangt ERC-subsidie voor chemotherapie geactiveerd door licht

Chemicus Sylvestre Bonnet heeft een Proof of Concept-subsidie van de European Research Council (ERC) ontvangen. Met de beurs van 150.000 euro gaat Bonnet onderzoeken of een chemotherapie die door licht geactiveerd wordt, ingezet kan worden tegen oogkanker.

Chemokuren die niet overal in het hele lichaam cellen kapot maken, maar alleen de cellen van een tumor: dat is wat Sylvestre Bonnet voor elkaar wil krijgen. Zijn methode? Het inzetten van moleculen met lichtgevoelige groepen, die pas hun destructieve werking inzetten als je de tumor met licht beschijnt. Die moleculen bevatten ruthenium: een transitiemetaal dat onder invloed van licht chemische bindingen kan verbreken. Daarnaast vormt het samen met organische moleculen een giftig complex, dat kankercellen kan vernietigen. In het project waar Bonnet nu de ERC-subsidie voor heeft gekregen, gaat hij specifiek kijken of dergelijke door licht geactiveerde chemotherapie met ruthenium kan worden gebruikt tegen oogkanker.

Maatschappelijke of commerciële toepassing onderzoeken

De Proof of Concept-subsidies van de ERC zijn bedoeld om wetenschappers de commerciële of maatschappelijke toepassingen van hun werk te laten onderzoeken. Zo kan de beurs worden gebruikt voor patentaanvragen, om zakelijke mogelijkheden te onderzoeken of om de praktische haalbaarheid van een wetenschappelijk concept te testen. In totaal heeft de ERC dit jaar 62 Proof of Concept-subsidies uitgereikt, waarvan 8 aan Nederlandse onderzoekers.

Sylvestre Bonnet gaf eerder een publiekslezing over zijn onderzoek, bij het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden. Lees het verslag van deze lezing, of bekijk de videoregistratie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.