Universiteit Leiden

nl en

Pop-upcollege over biologische klok op Zeeheldenfestival

Leidse wetenschappers trekken vaak de wijde wereld in om hun kennis te verspreiden. Zo ook universitair docent Esther Habers, die op 13 juli te horen is op het Zeeheldenfestival in Den Haag.

Wat gaat u vertellen op het Zeeheldenfestival?

‘Ik zal onder meer vertellen over de biologische klok. Waarom bestaan er ochtend- en avondmensen? Hoe komt het dat deze mensen verschillend in elkaar zitten? En hoe kun je je dag- en nachtritme op een positieve manier veranderen? Dat soort vragen zal ik bespreken.’

Hoe past dit bij uw eigen onderzoek?

‘Ik onderzoek zelf of patiënten met een specifieke vorm van reuma baat hebben bij lichttherapie. Het lijkt er namelijk op dat mensen met reumatoïde artritis een vervroegd dag- en nachtritme hebben. Zij worden ’s avonds te vroeg moe en ’s ochtends weer vroeg wakker, waardoor zij ’s nachts vaak minder goed slapen. Ik bekijk of het kan helpen om deze mensen ’s avonds lichttherapie te geven waardoor hun biologische klok wat wordt vertraagd, en of daardoor de vermoeidheidsklachten afnemen.’

Waarom is het leuk om voor een publiek van niet-wetenschappers te spreken?

‘Ik heb eerder ook een lezing gehouden tijdens de Nacht van Ontdekkingen, en dat beviel ontzettend goed. Het viel me vooral op dat je heel andersoortige vragen krijgt dan tijdens een lezing voor collega-wetenschappers. Het gaat minder over het onderzoek zelf, en meer over praktische tips waar de luisteraar direct iets aan heeft. Dat houdt me scherp. En ik hoop natuurlijk dat ik mijn fascinatie voor het onderwerp kan overbrengen.’

Mail de redactie

Kom luisteren

Het pop-upcollege is gratis toegankelijk en vindt plaats bij de Dienst Archeologie aan het Prins Hendrikplein. Het aantal plaatsen is beperkt, dus haal op tijd een toegangskaartje bij de infokraam. Meer info over het Zeeheldenfestival vind je op de website.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.