Universiteit Leiden

nl en

Goddelijke ontmoetingen in Azië – een fototentoonstelling

Heilige rituelen en ceremonies in Azië, gefotografeerd door fotograaf en schrijver Hans Kemp die in Bangkok woont. Van 27 juni tot 19 augustus zijn ze te zien in de hal van het Leidse stadhuis. Een voorproefje.

Ze blijven voor westerlingen meestal verborgen achter neonlichten en blitse warenhuizen: uitgebreide rituelen, bloedstollende ceremonies en uitbundige festivals. Voor veel mensen in Azië zijn cruciale beslissingen in het leven zoals trouwen, verhuizen naar een nieuwe plaats of de aankoop van een huis te belangrijk om uitsluitend rationeel te benaderen. Andere, ongrijpbare krachten spelen ook een rol. Om de kans op een welvarende toekomst te vergroten worden geesten en godheden gunstig gestemd, aanbeden en feestelijk onthaald. En, in geval van ongeluk, reist een sjamaan of genezer naar de buitenaardse geestenwereld en gaat op zoek naar een oplossing.

Gekozen en dan verstoten

In een ceremonie waarvan de oorsprong teruggaat tot de achtste eeuw, wordt een Japanse man gekozen om de Shin Otoko (de man van God) te worden. Aan het einde van het festival van twee weken wordt hij verstoten uit de gemeenschap met alle op hem overgedragen kwaad en tegenspoed. Zodra de Shin Otoko is gespot, rennen zijn redders stampend uit de schrijn en duiken op de God-man. Met een geweven touw trekken ze de God-man uit de greep van de rauwe menigte, die er alles aan doet de Shin Otoko aan te raken.

Gods leger

Duizenden aanbidders, geleid door orakels genaamd Velichappadus (letterlijk ‘onthullers van licht’) verzamelen zich in de Sri Kurumba Bhagavati-tempel in de zuid-Indiase staat Kerala. Een luidruchtige en controversiële viering van eenheid met de moedergodin volgt. Met het pallival of ceremoniële zwaard loopt een grote groep van in trance gebrachte orakels rond de Sri Kurumba Bhagavati-tempel.

Bijtende krokodil

Tijdens de Wal Waru (bijtende krokodil) initiatieceremonie ondergaan jongens van de Iatmul-stam in het middengebied van de Sepik in Papoea-Nieuw-Guinea pijnlijke insnijdingen. De huid van hun torso gaat lijken op die van een krokodil; zo wordt de kracht en moed van dit mythische dier overgedragen. Tijdens hun verblijf in het 'geestenhuis' ontvangen de jongens instructies van de ouderen van de stam.

Trance op de dakrand

De Rongtsan, beschermende godheden van de grondlegger van het boeddhisme in Ladakh (India) in de 15e eeuw, keren elk jaar terug naar de kloosters van Stok en Matho. De goden nemen bezit van monniken en leken om de toekomst te voorspellen en de gemeenschap te zegenen. Een van de lekenorakels van Stok Gompa staat op de dakrand van het klooster en offert melk aan de goden.

Tentoonstelling

De tentoonstelling

Divine Encounters. Sacred Rituals and Ceremonies in Asia is te zien van 27 juni tot 19 augustus in de hal van het Leidse stadhuis. Hij vindt plaats ter gelegenheid van ICAS 11, de Azië-conferentie in Leiden. De foto’s zijn afkomstig uit het gelijknamige boek met verhalen en 288 foto’s uit tien landen van Hans Kemp, bekroond fotograaf én schrijver van misdaadromans. Tijdens de expositieperiode is het boek te koop bij Boekhandel Kooyker.

Opening woensdag 26 juni

U bent welkom bj de opening van de tentoonstelling en de boekpresentatie op wensdag 26 juni om 17.00 uur in de hal van het stadhuis in Leiden.
 

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.