Universiteit Leiden

nl en

Danae Barboudi: ‘Ik wil Leiden zo leuk mogelijk maken voor internationale studenten’

Twee jaar geleden verhuisde Danae Barboudi (26) van Griekenland naar Nederland om in Leiden te studeren. Naast haar studie is ze ook een van de mensen die de Orientation Week Leiden (OWL) organiseert – de introductieweek voor internationale studenten.

Van Griekenland naar Leiden

‘Voordat ik naar Leiden verhuisde deed ik in Frankrijk een Erasmus uitwisselingsprogramma. Het is altijd moeilijk om te verhuizen en het kan overweldigend zijn. Ik mis mijn familie en vrienden, maar gelukkig ben ik redelijk zelfstandig. Ik ben gesetteld in Leiden en heb al veel mensen ontmoet.’

‘Ik had me alleen voor Universiteit Leiden aangemeld: je kunt hier kiezen uit een groot aantal studies en de kosten zijn laag. Ik had goede dingen gehoord van mensen die hier al studeerden. Ik vond de studie Book and Digital Media Studies leuk en gelukkig werd ik toegelaten. Het is heel breed en er worden veel onderwerpen besproken: zoals de historische, theoretische en praktische kant. Ik vind het leuk dat je het boek als object bestudeert: het materiaal.’

‘Het is erg leuk om in Leiden te studeren. Er is een erg sterke gemeenschap van internationale studenten, dus ik kom vaak mensen tegen die ik ken of al eerder heb ontmoet. Leiden is, in vergelijking met waar ik vandaan kom, een erg kleine stad, maar het voelt als thuis. Natuurlijk helpt het dat er hier veel Grieken wonen.’

Nieuwe ervaringen en nieuwe vrienden

‘Toen ik voor het eerst naar Leiden kwam deed ik mee aan de OWL – de Orientation Week Leiden. Je zit in een groepje met andere internationale studenten en elk groepje heeft twee Guides. Net zoals bij de Nederlandse introductieweek, de EL CID, leer je de stad en het Nederlandse studentenleven beter kennen. Ik heb het heel erg leuk gehad en heb veel nieuwe mensen leren kennen. Het is een erg intense week, maar je wordt zeer hecht met je groepje en het is fantastisch om achteraf te zien hoe goed mensen bevriend zijn geraakt. Ik denk dat het voor internationale studenten lastiger is om mensen te leren kennen. Wanneer colleges beginnen, zijn er al groepjes ontstaan en is het moeilijker om je daar nog in te mengen.’

‘Het jaar nadat ik meedeed aan de OWL gaf ik me op als Guide. Ik had wat vrije tijd en wilde nieuwe mensen ontmoeten. Samen met mijn co-guide en groepje hebben we het leuk gehad en we zien elkaar nog steeds regelmatig.’

‘Ik ben nu de Guides and Crew Commissioner van het OWL-bestuur. Dat betekent dat ik ga over het werven en trainen van alle Guides en Crewleden. Het was een impulsieve beslissing, ik dacht ‘laat ik het gewoon doen’, maar ik ben blij dat ik die beslissing heb gemaakt. Het is heel anders om de OWL van binnenuit mee te maken. Samen met de andere bestuursleden ben ik nu de Zomer OWL van aankomende september aan het voorbereiden. We verwachten ongeveer 1000 studenten, dus er is veel te doen. Gelukkig kunnen we het allemaal heel goed met elkaar vinden en vullen we elkaar goed aan. We werken samen met veel andere organisaties en hebben nauw contact met, bijvoorbeeld, de International Student Network Leiden (ISN Leiden) en Leiden United. We hebben allemaal hetzelfde doel: om het studentenleven in Leiden zo leuk mogelijk te maken voor internationale studenten.’

‘Er zijn veel dingen leuk aan het organiseren van de OWL, maar het beste deel is het einde. Dat is wanneer je kunt zien hoe blij mensen zijn. Het is fantastisch om zoveel mensen te zien die in één week tijd nieuwe vrienden hebben gemaakt en dat voelt geweldig: ‘Yes, we did it!’.’

‘Ik ben van plan om te blijven’

‘Mijn favoriete plek in Leiden is rond de Hooglandse Kerk, er is daar een hele kleine brug en de omgeving is geweldig daar. Ik vind het ook heel leuk om wandelingen te maken of naar de zaterdagmarkt te gaan. Wanneer je een Master doet zijn er mensen die komen en mensen die gaan, maar ik ben van plan om te blijven. Het liefst zou ik hier een baan bij een uitgeverij krijgen, of werken met archieven. Voor nu ben ik van plan om in Leiden te blijven, er zijn hier veel dingen te doen. Misschien wil ik naar Rotterdam of Utrecht verhuizen, maar niet naar Amsterdam denk ik. Het is er te chaotisch, ik heb liever het kleine Leiden.’

In de serie Humans of Humanities, verschijnt iedere twee weken een portret van een van onze wetenschappers, medewerkers of studenten. Wie zijn zij en wat doen ze? Meer portretten en informatie vind je op deze pagina.

Suzé Klok
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.