Universiteit Leiden

nl en

Live viewing ‘Spitzenkandidaten’-debat

Op 29 april heeft een live viewing plaatsgevonden op de Spaanse Trappen van het Wijnhavengebouw in Den Haag van het ‘Spitzenkandidaten’-debat vanuit het Theater aan het Vrijthof in Maastricht tussen de kandidaten die door hun Europese politieke partij zijn aangewezen als kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie. De avond was georganiseerd door de BIL, de studievereniging van de opleiding Bestuurskunde.

Het was te merken aan de sfeer tijdens het debat dat de leider van de politieke partij die op 23 mei de verkiezingen voor het Europees Parlement wint, hoogstwaarschijnlijk zal worden benoemd tot voorzitter van de Europese Commissie. Er stond duidelijk veel op het spel. De moderatoren van het debat begonnen knallend, met een opmerking over de grote afwezige tijdens het debat, dhr Manfred Weber van de grootste partij uit het Europees Parlement, de European People’s Party. Zou hij echt bang zijn geweest om te debatteren in het hol van de leeuw, Maastricht, de geboorteplaats van zijn grootste politieke concurrent, dhr Frans Timmermans? Wat de reden voor zijn afzegging ook is, Frans Timmermans (de vertegenwoordiger voor de Party of European Socialists) won het debat glansrijk volgens personen die het debat online volgden en meededen aan de online stemming tijdens en na afloop van het debat. Het debat ging specifiek in op thema’s die voor jongeren belangrijk zijn, met aandacht voor de digitale economie, duurzaamheid en de toekomst van Europa.

Reflectie van Tom de Bruijn

Na afloop was er bij de Spaanse Trappen gelegenheid na te praten met Tom de Bruijn, voormalig Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie. De Bruijn was kritisch op enkele kandidaten (Guy Verhofstadt, een van de kandidaten voor de Liberale partij in het Europees Parlement), maar roemde ook Frans Timmermans en Bas Eickhout (een van de kandidaten voor de Groenen) voor hun presentatie tijdens het debat. Een discussie ontspon met het publiek tijdens de nazit over de rol van het Europees Parlement ten opzichte van de nationale parlementen en wat te doen aan het democratische tekort in de Europese Unie. Definitieve oplossingen had niemand, maar het verkiezingsdebat van het Europees Parlement tussen de leiders van enkele politieke partijen heeft wel licht geworpen op welke oplossingen de politici voorstellen om de burger dichter bij de Europese Unie te brengen of juist Europese integratie terug te dringen om meer ruimte te laten voor de lidstaten om zelf hun beleid te bepalen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.