Universiteit Leiden

nl en

Lintje voor oud-elektronicus Ap Gluvers

Ap Gluvers en zijn vrouw Sonja ontvingen op vrijdag 26 april een koninklijke onderscheiding tijdens de jaarlijkse lintjesregen. De oud-medewerker van de elektronische dienst werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau wegens het vele vrijwilligerswerk dat hij tot op de dag van vandaag verricht. ‘Het klinkt veel wat we gedaan hebben, maar we deden het altijd met plezier!’

Elektronische dienst

Gluvers werkte maar liefst 42 jaar voor de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. In 1974 begon hij als elektronicus bij de afdeling, Biologie, waar hij ook een aantal jaar in het bestuur heeft gezeten. ‘Ik heb daar veel apparatuur voor de wetenschap ontwikkeld die niet te koop was.’ Zo maakte hij bijvoorbeeld een apparaat dat met een camera en beeldanalyse het gedrag van sluipwespen registreerde. Een behoorlijke klus, aangezien er in die tijd nog geen thuiscomputers of mobiele telefoons bestonden. ‘Het werd een grote kast vol met elektronica’, vertelt Gluvers. ‘De data werd opgeslagen op een ponsband, een papieren band waarin de informatie gecodeerd in ronde gaten wordt geponst.’ In 2000 gingen alle elektronische diensten samen tot één elektronische dienst. Deze verhuisde uiteindelijk naar het Huygens. ‘Ik heb daar tot mijn 66ste jaar met veel plezier gewerkt en vond het erg jammer om te moeten stoppen’, aldus Gluvers.

Vrijwilligerswerk

Al sinds zijn twaalfde jaar doet Gluvers vrijwilligerswerk. Dit begon bij de zwemvereniging. ‘Mijn vader was in zijn vrije tijd zwemleraar. Toen ik twaalf jaar was ben ik hem gaan helpen met het geven van zwemles en dat doe ik nu nog steeds, inmiddels bij ZDHC in Den Haag. Bij deze vereniging is Gluvers ook twintig jaar voorzitter geweest van de Elementaire Zwem Commissie. ‘ZDHC is een unieke vereniging met veel vrijwilligers (met een diploma om les te geven) die allemaal zonder onkostenvergoeding zwemles geven.’

Hiernaast is Gluvers actief bij de tennisvereniging, waar hij een tijdlang voorzitter van de jeugdcommissie was en helpt hij bij uitjes en wekelijkse taaltrainingen op basisschool De Dukdalf. Ook zijn Gluvers en zijn vrouw vrijwilligers bij de stichting ‘Vier het Leven’. Deze stichting brengt mensen die dat zelf niet meer kunnen of durven naar allerlei voorstellingen. Tot slot waren de twee mantelzorgers voor hun beider ouders

Met plezier

Gluvers reageert bescheiden op de onderscheiding: ‘Wat ik bij het krijgen van ons lintje toch wel moeilijk vind, is dat er vele mensen zijn die nog veel meer doen dan wij en nooit worden voorgedragen. Het klinkt misschien veel wat we gedaan hebben, maar we hebben het altijd met veel plezier gedaan. Er zijn anderen die alleen al aan mantelzorg vele uren per week meer tijd besteden als wij aan al die dingen samen.’ Gluvers en zijn vrouw ontvingen de lintjes uit handen van Leids burgemeester Lenferink tijdens een speciale ceremonie in de Pieterskerk. ‘Hij heeft het erg leuk gedaan; voor iedereen een mooi verhaal.’

Ap Gluvers samen met vrouw Sonja en burgemeester Lenferink
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.