Universiteit Leiden

nl en

Overeenkomst tussen LUMC en universiteit over hosting ICT-apparatuur

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat een deel van de ICT-apparatuur van de Universiteit Leiden hosten in haar eigen datacenter. Daartoe ondertekenden de beide organisaties op 10 april een overeenkomst.

Vorig jaar heeft de Universiteit Leiden het besluit genomen om een nieuw datacenter te bouwen dat eind 2020 gebruiksklaar zal zijn. Deze zogeheten Computing Facility for Excellent Research (CFER) moet er komen, omdat de huidige datacenters van de Universiteit Leiden uit hun voegen barsten. Ze voldoen bovendien niet meer aan de hedendaagse normen voor betrouwbaarheid, energie-efficiëntie en schaalbaarheid.

Eerste stap in samenwerking

‘Omdat de oplevering van het nieuwe datacenter tenminste nog anderhalf jaar op zich laat wachten, zijn er met LUMC afspraken gemaakt ten behoeve van het Leidse supercomputerproject dat vorig jaar van start is gegaan,’ zegt Martijn Ridderbos. Hij is vice-voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden en ondertekende namens die organisatie de overeenkomst. ‘We gaan nu eerst een universiteitsbrede High Performance Computing-faciliteit (HPC) neerzetten. Een deel van de ICT-apparatuur voor deze HPC-faciliteit wordt geplaatst in het datacenter van het LUMC. Het gebruik van LUMC’s datacenter voor ICT-apparatuur van de Universiteit Leiden is een eerste stap in een nieuwe samenwerking tussen LUMC en de universiteit op het gebied van het gebruik van elkaars datacenters.’

Schaarse resources

Zodra het nieuwe datacenter van de Universiteit Leiden eind volgend jaar gereed is, kan dit ook gebruikt worden voor het hosten van ICT-apparatuur van LUMC. Het gebruik van elkaars datacenters is een manier om efficiënt om te gaan met dure en schaarse resources, waartoe ook datacenters behoren. Ridderbos: ‘Het voorkomt situaties waar één van de partijen gebrek aan datacenter capaciteit heeft terwijl bij de andere partij capaciteit onbenut is. Zo wordt de totale capaciteit van de datacenters van LUMC en Universiteit Leiden beter benut.’

Werken aan een Leidse supercomputer

Van simulaties van sterrenstelsels tot analyses van MRI-scans: wetenschappelijk onderzoek vraagt steeds meer rekenkracht. Daarom gaat de Universiteit Leiden een geheel nieuwe faciliteit voor high performance computing opzetten. Lees er hier meer over.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.