Universiteit Leiden

nl en

Op bezoek bij de T.F.L.S.: ‘Bij Religiewetenschappen word je geen dominee’

Een kleine hechte club leden en docenten: de Theologische Faculteit der Leidsche Studenten (T.F.L.S.) is de studievereniging van de Leidse bacheloropleiding Religiewetenschappen en de masteropleiding Religious Studies.

Het TFLS-bestuur 2018-2019: Iris (links), Roos (linksmidden), Anouk (rechtsmidden) en Tobias (rechts)

Religiewetenschappen stoffig? Absoluut niet!

‘Maar wat houdt het nou precies in?’, een vraag die bijna elke Geesteswetenschappenstudent te voorduren krijgt. Tobias, de abactis, neemt het woord: ‘Het is absoluut geen stoffige studie. Het is zeker niet zo dat je de hele dag met je neus in oude manuscripten aan het hangen bent. Het is heel eigentijds en modern. De studie heeft een hele brede kijk op religie; er zijn vakken als antropologie, sociologie en psychologie. Het gaat over hedendaagse religie en dat maakt het maatschappelijk erg relevant.’ De praeses, Anouk, vult hem aan: ‘Een fout die vaak gemaakt wordt, is dat de studie wordt verward met theologie: daar word je opgeleid tot dominee. Je hebt het bij Religiewetenschappen niet over vraagstukken als bestaat god, of welke religie is beter dan de andere. Maar juist over; wat zie ik, hoe uit religie zich, en wat doet het met mensen.’

Naam: Theologische Faculteit der Leidsche Studenten
Aantal leden: 40 
Huidig bestuur: Anouk Ybema (praeses), Tobias Kingma (abactis), Iris van der Sloot (quaestor) en Roos Vijgenboom (assessor)

Een volle kalender

Voor een kleine vereniging staat er zeker veel op de agenda. Anouk vertelt dat er elke maand een koffie-thee-taart-uurtje, afgekort KTTU, en een borrel wordt gehouden. Daarnaast organiseert T.F.L.S. jaarlijks een grote en een kleine reis. Afgelopen jaren werden onder andere Marokko, Bulgarije, Spanje en Israël aangedaan. Ook organiseren ze vaak activiteiten met andere kleine verenigingen; af en toe gekoppeld aan religie, maar ook voor de ontspanning. ‘Vorig jaar organiseerde de Activiteitencommissie een Chinees Nieuwjaar-gala. Voor anderen buiten de vereniging lijkt de opkomst dan heel laag, maar voor ons is dat andersom’, vertelt Roos. ‘Ik dacht bij mijzelf: ‘Wow, wat een boel mensen’. Dit jaar willen we een gala organiseren met Pleyte en Sheherazade.’

Er is nog een ander evenement waar naar uitgekeken wordt: de LUCSoR-conferentie (Leiden University Centre for the Study of Religion). Deze wordt gezamenlijk georganiseerd door het opleidingsbestuur en een PhD-kandidaat. De T.F.L.S. geeft onder andere een rondleiding door Leiden voor de internationale bezoekers. De conferentie draait rond een bepaald thema, vorig jaar was dit het Jodendom. Sprekers van over de hele wereld komen naar Leiden om lezingen te geven.

Het prikbord en de kalender in het kantoor

Een hechte groep van studenten én docenten

De vereniging is ook een aanspreekpunt voor studenten; een laagdrempelige plek waar mensen met klachten en problemen terecht kunnen. Relatief veel studenten zijn lid, gezien er maar ongeveer vijftien tot twintig studenten per studiejaar zijn. De vereniging telt ruim veertig leden waarvan de helft vaak aanwezig is. ‘Het is vrij standaard om lid te worden,’ vertelt de praeses. ‘Er is nauw contact tussen de docenten en de vereniging. Vaak zijn de docenten ook bij het maandelijkse koffie-thee-taart-uurtje aanwezig.’

Het is duidelijk dat de T.F.L.S. een hecht clubje is, maar hoe is dat om iedereen zo goed te kennen? ‘Als ik tegen mensen zeg dat er maar zo weinig mensen op mijn studie zitten, vragen ze zich af of er niet te weinig mensen om daar vrienden te maken. Maar juíst omdat T.F.L.S. zo klein is leer je er makkelijk nieuwe mensen kennen’, zegt Roos.

‘Het zijn ook heel diverse mensen’, lacht Anouk, ‘Het is juist leuk dat je mensen leert kennen die je normaal buiten je studie niet snel zou opzoeken.’ Tobias valt haar in de rede: ‘Lekker politiek correct praatje.’

De taart gaat rond tijdens het koffie-thee-taart-uurtje

Koffie, thee en taart

Het koffie-thee-taart-uurtje wordt gehouden in Café Noord, de koffiehoek van het Vrieshof. Een groep van ongeveer 15 studenten en docenten is rustig aan het bijpraten, verzameld rond een paar tafeltjes vol lekkernijen: koffie, thee én natuurlijk taart.

‘Ik vind het fijn dat de T.F.L.S. zo kleinschalig en open is.  Er zijn veel verschillende soorten mensen en iedereen kent elkaar,’ vertelt Mees, ‘Ik zit zelf in de activiteitencommissie. We organiseren vooral kleinere activiteiten, maar ook bijvoorbeeld een groot Halloweenfeest.’

‘Wat T.F.L.S. bijzonder maakt is de inclusiviteit; bachelorstudenten, masterstudenten en docenten, iedereen gaat met elkaar om. En de studiegerelateerde activiteiten geven extra verdieping,’ zegt Marijn. Waaraan Wedad toevoegt: ‘Ik vind het bijzonder dat er zoveel verschillende mensen bij de T.F.L.S. zitten. Het is heel uniek dat al die verschillende culturen en achtergronden bij elkaar komen.’

Een van de docenten en een bekend gezicht binnen de studie, Ab de Jong, weet samen te vatten en af te sluiten met de woorden: ‘Religie; het is mooi, het is lelijk, het is fáscinerend.’

In de serie Op bezoek bij... nemen we een kijkje achter de schermen bij de studieverenigingen van de Faculteit Geesteswetenschappen. Zit jij bij een studievereniging? Lees alles over de studieverenigingen van onze faculteit op deze pagina.

Beeld: Wide Vijselaar
Tekst: Wide Vijselaar & Suzé Klok

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.