Universiteit Leiden

nl en

Leidse genomineerden New Scientist Wetenschapstalent

Wiskundige Stéphanie van der Pas en psycholoog Sandy Overgaauw zijn genomineerd voor New Scientist Wetenschapstalent, een prijs voor het grootste wetenschappelijke talent van Nederland en Vlaanderen.

New Scientist organiseert de verkiezing dit jaar voor de 5e keer. De winnaar wordt voor 50% bepaald door een deskundige jury, en voor 50% door publieksstemmen. De winnaar wordt vrijdag 31 mei 2019 bekend gemaakt.

Stéphanie van der Pas

Hoe vind je spelden in hooibergen, zoals genen die ziektes veroorzaken? Hoe kun je patiënten die meedoen aan medisch onderzoek slim toewijzen aan een behandeling, zodat er zo min mogelijk deelnemers nodig zijn om toch tot betrouwbare resultaten te komen? Van der Pas bestudeert dit soort problemen vanuit haar eigen theoretisch-wiskundige achtergrond, om zo tot nieuwe, praktische toepasbare methoden en richtlijnen te komen.

Van der Pas heeft een statistische methode verbeterd om spelden in hooibergen te vinden. Door de verbeteringen kan preciezer worden ingezoomd op de genen die mogelijk een ziekte veroorzaken, en kan ook goed worden aangegeven hoe zeker we van onze zaak kunnen zijn. Om de resultaten toegankelijk te maken voor andere onderzoekers heeft ze de software gratis beschikbaar gemaakt.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Sandy Overgaauw

Hoe kan empathie worden ingezet als beschermende factor bij jongeren met angst, trauma of antisociaal gedrag? Die vraag wil Overgaauw in haar onderzoek beantwoorden. Daarbij kijkt ze niet alleen naar het gedrag van die jongeren, maar ook naar wat er in hun hersenen gebeurt.

Cognitieve empathie (het begrijpen van andermans emoties) kan zowel op een positieve als op een negatieve manier worden ingezet. Zo vond Overgaauw bijvoorbeeld een positief verband tussen cognitieve empathie en de kwaliteit van vriendschappen en een negatief verband tussen cognitieve empathie en pestgedrag. Maar moeten jongeren in een experiment geld verdelen, dan kan die cognitieve empathie ook helpen om te kijken hoe ver je kunt gaan.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.