Universiteit Leiden

nl en

Dit zijn de vijf Leidse hoogtepunten van ICT.OPEN

De vakconferentie ICT.OPEN had maar liefst vijf Leidse hoogtepunten. Zo won promovenda Anna Louise Latour de pitchprijs van 500 euro en won promovenda Can Wang de tweede prijs in de Commit2Data postercompetitie. Daarnaast gaf Hoogleraar Holger Hoos de keynote lezing op de eerste dag en pitchte Suzan Verberne de workshop ICT with Industry 2020. Tot slot verzorgde Felienne Hermans een workshop over social media.

De optimale beslissingen

In een pitch van drie minuten wist Anna Louise Latour de jury en het publiek bestaande uit honderd mensen voor haar te winnen. De onderzoeker vertelde geanimeerd over haar onderzoek en gebruikte een levendig voorbeeld om het probleem te schetsen: Hoe zorg je er als projectmanager voor dat je een elektriciteitsnetwerk zo bestendig mogelijk maakt tegen aardbevingen, terwijl je rekening moet houden met je budget en onzekerheden over wat er stuk zal gaan? Daar komt zijzelf aan bod, aldus Latour in de pitch. Zij ontwikkelt namelijk toegankelijke methodes om dit soort problemen op te lossen, in een programmeertaal die op onze natuurlijke taal lijkt. Doordat de gebruikers de taal vaak al in een dag eigen kunnen maken, is deze methode ook geschikt voor mensen zonder programmeerervaring. 

Bob de Bouwer

Om het verschil duidelijk te maken tussen de gebruiker met het probleem (de projectmanager) en de wetenschapper met de oplossing maakte Latour handig gebruik van een voorwerp. ‘Een gele veiligheidshelm, zo eentje van Bob de Bouwer. Ik heb hem natuurlijk ook gebruikt voor een Bob-de-Bouwer-grap aan het eind’, lacht ze. Latour is erg blij met de prijs, maar vond de ervaring zelf en alles eromheen eigenlijk het leukst. ‘Denk aan alle support, feedback en input die ik heb gekregen van m'n collega's, maar ook van NWO en de andere kandidaten.’ 
 

De pitch van Latour en de drie andere kandidaten in beeld gebracht door Flatland

Kunstmatige intelligentie verandert alles

Naast Latour was er nog een andere winnaar van het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS), namelijk promovendus Can Wang. Bij de Commit2Data postercompetitie wist zij de tweede prijs te winnen van 250 euro. De dag ervoor gaf hoogleraar Machine learning Holger Hoos de keynote lezing over de synergie tussen machine learning en logica. Hij stelde dat kunstmatige intelligentie onze 600-jaar oude manier van wetenschap bedrijven grondig verandert. ‘Of het nou gaat om het onderzoeken van de evolutie van sterrenstelsels of het ontdekken van nieuwe chemische stoffen, algoritmes vinden patronen die geen mens ooit zou kunnen ontdekken.’ 

ICT in het bedrijfsleven

Suzan Verberne maakte de aanwezigen warm voor de workshop ‘ICT with Industry’, die NWO samen organiseert met het Leidse Lorentz Center. De editie in 2020 zal bij het Lorentz Center gehouden worden. De workshop brengt jonge wetenschappers samen met professionals uit het bedrijfsleven en de overheid en zal draaien om een aantal casestudies.    
Tot slot liet Felienne Hermans zien hoe je effectief Twitter kan gebruiken als wetenschapper tijdens de workshop ‘Social media for the busy scientist’. 
 

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.