Universiteit Leiden

nl en

Universiteit ontmoet binnenstadsondernemers

Het was een unieke ontmoeting, op 10 april in het Academiegebouw. Zo’n tweehonderd Leidse ondernemers uit de binnenstad waren afgekomen op de borrel-met-presentaties die het Centrummanagement en de Universiteit Leiden samen aanboden.

Het was niet toevallig dat de universiteit dit keer de ondernemers ontving. De academie viert immers haar 444-jarig bestaan en doet dat nadrukkelijk samen met de stad. Dat kwam mooi samen met het concept van de Binnenstadsborrels die steeds op een andere, aansprekende locatie worden georganiseerd, zoals eerder in Hudson’s Bay.

pedel binnenstadsborrel
Pedel van Zuylen verwelkomt de gasten.
Binnenstadsborrel
Als je zeker wilt zijn van een gezellige borrel, haal je ondernemers in huis...

Netwerken

Niet alleen de ondernemers waren in groten getale aanwezig, ook de universiteit was goed vertegenwoordigd. Zo kon iedereen kennismaken met elkaar en netwerken. Het werd een andersoortige bijeenkomst dan we gewend zijn in het Academiegebouw. Want hoewel pedel Van Zuylen, die rondleidingen door het gebouw verzorgde voor de ondernemers, in vol ornaat aanwezig was, was er geen sprake van enig protocol en de bijbehorende plechtstatigheid. Dat was beslist verfrissend.

Gezamenlijk belang

Hester Bijl verwelkomde de ondernemers hartelijk in ‘het hart van de universiteit’. Ze refereerde aan de visie van het Centrummanagement op de Leidse binnenstad waarin staat dat die binnenstad economisch vitaal, bruisend en aantrekkelijk moet zijn. Een gezamenlijk belang, volgens Bijl: ‘De universiteit wil dat ook voor de medewerkers, studenten en de alumni die hier nog wonen of weer eens langs komen. De universiteit heeft de stad nodig, en andersom ook. Die verwevenheid wordt steeds sterker.’

Binnenstadsborrel
Vicerector Hester Bijl: 'De universiteit heeft de stad nodig, en andersom.'

Roep om vragen en ideeën

Bijl bracht naar voren dat onderzoekers – wetenschappers én studenten -  steeds vaker meedenken over de stad, bijvoorbeeld over vraagstukken als vergroening, veiligheid en sociale problemen. Ook zetten studenten zich in voor de stad: studentenvereniging Quintus organiseert de Museumnacht, Augustinus is betrokken bij de 3 October University. ‘Dit is wat wij graag zien en stimuleren bij onze studenten: maatschappelijke betrokkenheid. En dat gaan we verder intensiveren.’

Drie ondernemers

Mark Buytelaar is partner in financieel adviesbureau Credion, vestiging Haaglanden. Hij bemiddelt in de financiering van (horeca)bedrijven en vastgoed. Buytelaar is niet onbekend met de universiteit. Hij was al eens eerder in het Academiegebouw en kent mensen die bij de universiteit werken. ‘Ik ben wel verrast door het enorme aantal werknemers (6700-red.) dat de universiteit in dienst heeft. Dat had ik niet verwacht.’

Voor Natasja Verhaar was het de derde Binnenstadsborrel. Ze werkt bij Backwerk waar koffie, sappen, broodjes, gebak en hartige snacks worden geserveerd. Evenementen zoals de Open Dagen en de EL CID zijn volgens Verhaar goed voor de omzet. Ze was nog niet eerder in het Academiegebouw. ‘Dat komt ook omdat ik van buiten de stad ben.’ Ze vindt het een geslaagde avond.

Gwen Peroti studeerde kort aan de Leidse universiteit en woont al haar hele leven met veel liefde in de stad. Momenteel verzorgt ze zowel de programmering als de productie van het Cultuurplein (de Lammermarkt) en Werfpop. Ze heeft al eens samengewerkt met de universiteit en heeft plannen om dat meer te gaan doen. ‘De universiteit is belangrijk voor de stad’, zegt ze. Ze wil Lazy Sundays gaan organiseren op het Cultuurplein met (zachte) muziek en een Speakers’ Corner waar promovendi en andere wetenschappers kort over hun onderzoek vertellen.

Binnenstadsborrel
De centrummanagers van Leiden, Erwin Roodhard en Hans Genotte, en wethouder van Economische Zaken Yvonne van Delft praatten de ondernemers bij over de Leidse binnenstad.

Oplossing voor plastic wegwerpbekertjes

De centrummanagers van Leiden, Erwin Roodhard en Hans Genotte, vertelden samen met de wethouder van Economische Zaken van Leiden, Yvonne van Delft, wat er allemaal speelt in de Leidse binnenstad. Van Delft kondigde aan dat Leiden komt met een oplossing voor een brandende kwestie die ook de universiteit aangaat: het plaveisel van plastic wegwerpbekertjes na een evenement. Met name 3 Oktober is op dit punt berucht. Leiden wil herbruikbare bekers mét statiegeld invoeren voor alle evenementen. De maatregel gaat dus ook gelden voor evenementen als de introductieweken voor studenten.

binnenstadshuisborrel
...en het bleef nog lang gezellig.

Wie wil nog meedoen?

Hoe vieren we onze 444e verjaardag samen met de stad? Renée Merkx, directeur Strategische Communicatie en Marketing, liet de revue passeren wat de stad al heeft gezien van de feestelijkheden, zoals de diesviering, en wat komen gaat. Op het programma staan nog presentaties en lezingen in de Museumnacht op 18 mei, rondleidingen door universitaire gebouwen in de zomer, een route langs uitvergrote schilderijen van Rembrandt aan universitaire gevels en een fietstocht van 44,4 kilometer tussen Leiden en Den Haag. Vaak gaat het om activiteiten waaraan de Leidse ondernemer ook nog een centje kan verdienen. Merkx riep ondernemers die zich actiever in het 444-feest willen voegen op zich te melden.
Tenslotte noemde Merkx het belangrijke jaar 2022: dan wordt Leiden de Europese City of Science en komen er in juli duizenden wetenschappers naar de stad voor het grootste wetenschappelijke congres dat Europa kent.

Quiz ter afsluiting

De presentaties werden afgesloten met een quiz over de universiteit, (foto banner), gepresenteerd door Lilian Visscher, directeur Alumni en Fondsenwerving en bestuurslid van Centrummagement Leiden. Opvallend veel aanwezigen bleken van alles te weten over de universiteit – of goed te kunnen gokken. Daarna kon er (weer) worden geborreld en genetwerkt. Want daar ging het uiteindelijk om.

Binnenstadsborrel
Professoren kijken in de Senaatskamer tijdens een van de rondleidingen van pedel Van Zuylen.

Tekst: Corine Hendriks
Fotografie : Berdi Schouten en Emile van Aelst
Foto banner: de quiz
Mail de redactie

Meer foto's op Leidse Glibber

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.