Universiteit Leiden

nl en

Terug naar de EL CID

Voor Leidse studenten en alumni is het misschien wel de meest nostalgische week van de studietijd: de EL CID. Dit jaar is de 50e editie. Een kleine expositie op studentencentrum Plexus laat zien hoeveel er veranderde, zoals het aantal en het uiterlijk van de studenten. Maar de formule bleef hetzelfde.

De tentoonstelling is een tijdreis door het studentenleven. Foto’s laten zien hoe de mode en cultuur in die halve eeuw veranderde. Van historische zwart-witfoto’s van studenten wiens haren elk jaar wilder werden tot festivalfoto’s van de steeds professioneler georganiseerde studenten in de 21e eeuw. ‘Onze kleine expositie geeft goed het tijdsbeeld weer’, zegt Demi Smeets, student Chinees. Ze is commissaris logistiek van de huidige EL CID-commissie en stelde met teamgenoot Atma Saam de expositie samen. ‘We willen enerzijds de veranderingen laten zien. De EL CID is veel groter en professioneler geworden.’

In 1975 begonnen de eerstejaars hun EL CID met deze optocht vanaf de Beestenmarkt.

Hutspot versus BBQ

Anderzijds is de opzet hetzelfde gebleven: snel en enerverend kennismaken met het studentenleven, de studie en de stad. Dat gebeurde in 1975 bijvoorbeeld door middel van een massale hutspotmaaltijd die zelf bereid moest worden; tegenwoordig wordt de maaltijd uitbesteed door een professioneel bedrijf dat voor de duizenden deelnemers een gigantische barbecue verzorgt.

Een reusachtige hutspotmaaltijd in 1975.

Papierloos

De expositie toont de bekende EL CID-gadgets zoals de tasjes, boekjes, cd’s van de EL CID-liedjes en de polsbandjes. Jarenlang bracht de commissie zelfs elke dag een papieren krant uit, maar aan die traditie kwam een einde. De komende, 50e editie, heeft een primeur: de week wordt zo papierloos, want milieuvriendelijk, mogelijk. Smeets: ‘Voor het eerst krijgen de duizenden deelnemers niet standaard een papieren gidsje maar is er een app die alle info geeft. Ook de enorme hoeveelheid flyers wordt niet meer uitgedeeld.’

De bekende EL CID-attributen zoals tasjes, boekjes en cd's.

Record

Het aantal deelnemers is in de loop der jaren flink gegroeid. Sinds 2014 doen ook studenten van de Hogeschool Leiden mee en het totale aantal schommelt tegenwoordig rond de 3600. De commissie hoopt dit jaar een nieuw deelnemersrecord te halen. Smeets: ‘Veel mensen zoals ik leren tijdens de EL CID hun beste vrienden kennen, voor de rest van hun studie en daarna. Ook de mentoren en de organisatoren zijn een heel hechte club. Je komt in een EL CID-familie terecht!’

Guus Koorevaar en Demi Smeets van de 50e EL CID-commissie.

Tot 1970 was er geen centrale introductieweek en organiseerden de studie- en studentenverenigingen ieder hun eigen kennismakingsperiode. Op verzoek van de verenigingen kwam er een centrale introductieweek. Sinds een paar jaar is er voor onze studenten in Den Haag een eigen introductieweek, de HOP. Ook de internationale studenten hebben hun eigen introductieweek, de OWL. Lange tijd maakten de EL CID-commissie ook de papieren adressengids Vademecum maar die is nu vervangen voor een eigentijdse, interactieve video. Heb jij nog historisch EL CID-materiaal zoals posters en bijzondere foto's? Meld het de commissie en draag bij aan het archief van het studentenleven.  

Mail de redactie

De expositie is te zien van 25 maart t/m 23 augustus.
Locatie: studentencentrum Plexus
Kaiserstraat 25
Leiden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.