Universiteit Leiden

nl en

Executive master Cyber Security blijft actueel

Vier jaar geleden begon het Institute of Security and Global Affairs met de executive master Cyber Security. De opleiding bleek een succes en blijft zich ontwikkelen. Dit academisch jaar startten Els de Busser als opleidingsdirecteur en Chantal de Groot als studiecoördinator. Aan hen de uitdaging de opleiding actueel en relevant te houden, in een vakgebied waar de ontwikkelingen razendsnel gaan.

De multidisciplinaire benadering en het type student dat wordt aangesproken maken de master Cyber Security zo aantrekkelijk, volgens opleidingsdirecteur Els de Busser. Als executive master is het programma gericht op mensen die al een carrière hebben, voor hen brengt het theorie en praktijk samen. ‘De multidisciplinaire aanpak houdt in dat het niet alleen over technologie gaat, maar bijvoorbeeld ook over ‘governance’, factoren in het beleid en bestuur. Hierdoor is de kennis uit de opleiding goed te vertalen naar de werkvloer.’ De studenten van de master komen uit een breed werkveld: professionals uit de commerciële sector zoals banken en consultancy, maar ook ambtenaren van defensie, politie of een ministerie. ‘Zij zijn een hecht kennisnetwerk gaan vormen,’ voegt De Busser toe.

Nieuwe generatie achter de schermen

In 2015 ging de master Cyber Security van start. De opleiding is onder de vlag van de Cyber Security Academy ontwikkeld en wordt door het Institute of Security and Global Affairs (ISGA) in Den Haag samen met de TU Delft en de Haagse Hogeschool verzorgd. Els de Busser: ‘Nadat hoogleraar Cyber Security Jan van den Berg de opleiding is opgestart, heb ik begin dit jaar het stokje van hem overgenomen. Dat is een hele uitdaging, maar het geeft energie om te zien dat er elk jaar enthousiaste studenten afzwaaien.’

Sinds maart 2019 wordt De Busser gesteund door Chantal de Groot als studiecoördinator, samen zijn zij deel van een tweede lichting die leiding geeft aan de opleiding. Voor De Groot is de opleiding bij ISGA een nieuwe ervaring, zij was gewend om met reguliere studenten te werken. ‘Ik kom van een grote opleiding, internationale bedrijfskunde in Rotterdam. Het spreekt me erg aan dat er hier meer persoonlijk contact is maar het is even schakelen om met volwassenen te werken.’

Een actueel lesprogramma

Het nieuwe team – naast De Busser en De Groot zijn er meer mensen bijgekomen – staat voor de uitdaging om ervoor te zorgen dat het curriculum actueel blijft. ‘De ontwikkelingen rondom veiligheid en het internet gaan zo ontzettend hard,’ legt De Busser uit. ‘Elke dag zijn er onderwerpen in het nieuws, bijvoorbeeld de ophef rondom Facebook en Cambridge Analytica, online privacy of de bestrijding van fake news. Deze verwerken we in de opleiding. Maar ook de houding tegenover cyber security is omgeslagen sinds ik bij het programma betrokken ben: de onwetendheid is nagenoeg weg, niemand hoeft zijn of haar leidinggevende nog te overtuigen van de noodzaak van cyber security.’

Cyber Security Academy

De Cyber Security Academy is een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Leiden,  TU Delft en Haagse Hogeschool. Elke instelling heeft voor de Academy iets nieuws ontwikkeld. De TU heeft de online ProfEd vakken Cyber Security for Executives geïntroduceerd en de Hogeschool is gestart met de Nederlandstalige Master Cyber Security Engineering. De drie kennisinstellingen helpen elkaar in het curriculum.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.