Universiteit Leiden

nl en

Recordaantal bezoekers op de Open Dag: ‘Mijn moeder mist me nu al’

Wat verwacht je van je studie in Leiden of Den Haag? In welke opleiding ben je geïnteresseerd? Word je lid van een vereniging en ga je misschien ook op kamers? Ruim 8000 scholieren kwamen naar de Open Dag van de Universiteit Leiden. Een recordaantal bezoekers. De feedback van 7 studiekiezers.

Olivier (16), 5 VWO uit Hulst

Hij is één keer eerder in Leiden geweest, met school. Dit keer is hij er met een vriend om zich te oriënteren op de studies Rechtsgeleerdheid, Geschiedenis en International Relations and Organisations. Olivier heeft zojuist de presentatie bijgewoond van Rechtsgeleerdheid. Inspirerend, vond hij. ‘Er werd een casus besproken die inspeelde op de actualiteit. Juist dát maakt Rechten voor mij interessant, de studie zit op de huid van de  samenleving.’ Of het Leiden wordt of Amsterdam, weet hij nog niet. Maar Leiden scoort de hoogste punten. ‘Veel vrienden van mijn ouders hebben in Leiden gestudeerd en ze zijn daar altijd heel erg positief over. Ten opzichte van Amsterdam heeft Leiden als voordeel dat het echt een studentenstad is, terwijl Amsterdam naast een studentenstad vooral een toeristenstad is. Leiden is compacter en lijkt me hoe dan ook socialer.’ 

Djaella (16), 4 VWO, uit Rotterdam

Vorig jaar werd ze Nederlands kampioen in de open 50 klasse tijdens het NK Junior Moto Racing. Ze is de trots van papa, maar vandaag is ze met haar moeder naar Leiden gekomen om zich te oriënteren op haar toekomst. Ze twijfelt tussen Psychologie en International Studies. ‘Ik ben altijd al in de rest van de wereld geïnteresseerd, maar wil ook weten hoe de mens denkt en handelt.’ Waarom ze in Leiden wil studeren en niet in Rotterdam? ‘Mijn zus studeert ook in Leiden en vertelt altijd dat het superleuk is hier. Ik wil dan ook dolgraag op kamers. Mijn ouders zijn daar minder enthousiast over. Mijn moeder mist me nu al, toch mam?’

Britt (17), 5 VWO, uit Wijk bij Duurstede

Na het lezen van een beschrijving op internet van de studie Biomedische Wetenschappen was de aandacht van Britt meteen getrokken. Ze is erg geïnteresseerd in het menselijk lichaam, vertelt ze, en wil graag weten hoe ziekten werken. Geen Geneeskunde? ‘Daar ga ik ook zeker kijken, maar ik weet niet of ik het wel aandurf om in levende mensen te snijden. Vandaar dat mijn voorkeur vooralsnog uitgaat naar deze studie. Het is ook relatief een kleine studie, begrijp ik. Dan ken je iedereen, en dat maakt het gemakkelijker om gezamenlijke projecten te doen.’

Eline (16), 5 VWO, uit Zandvoort

Dat Eline vandaag alles wil horen over de studie Archeologie verbaast haar ouders niets. Van jongs af aan was ze al op zoek naar oude scherven en andere schatten in de grond. ‘Mijn ouders hebben in Frankrijk een huisje. Vlakbij staat ook een kleine ruïne. Daar ging ik als kind van acht al in de grond zitten wroeten. Wat ik vond, ging ik zorgvuldig schoonmaken en bestuderen.’ Nu staat ze hier, op de oude graven van de Pieterskerk. Op tafel liggen folders van de studie, maar ook een drone. 'Ik ga nog bij andere studies kijken vandaag, maar stiekem weet ik voor mezelf al dat het Archeologie wordt.’

Sterre (17), 5 VWO, uit Nootdorp

In een bomvolle Stadsgehoorzaal heeft Sterre zojuist de presentatie bijgewoond van de studie Biologie. De docent had een goed verhaal, maar wat haar vooral aansprak was dat van een studente. ‘Die zag er om te beginnen al heel anders uit dan het beeld dat ik had van studenten Biologie. Ze droeg gewoon nagellak bijvoorbeeld. En ze was lekker spontaan en onbevangen. Ook was ze heel slecht in het maken van keuzes, vertelde ze. Zo herkenbaar. Ik kan ook maar niet kiezen en ga vandaag dan ook bij heel veel andere studies kijken. Maar het draait vast uit op Biologie of iets vergelijkbaars met de mens, want ik ben heel erg in medische zaken geïnteresseerd. Hoe zit de mens in elkaar? Dan moet je toch iets van biologie weten.’ 

Manou (16), 5 VWO, uit Berkel-Enschot

‘Ik las over de studie Security Studies op de site Studiekeuze123.nl en was meteen enthousiast. Je leert in deze studie de problemen die spelen in de wereld te bekijken vanuit verschillende invalshoeken. De opleiding behandelt ook terrorisme, dat is natuurlijk spannend. Waar komt terrorisme vandaan en wat zouden mogelijke oplossingen kunnen zijn? Dat vind ik superinteressant. De studie is Engelstalig, dus ik moet even kijken of mij dat wel ligt. Mijn ouders vinden het prima dat ik me als meisje met veiligheid ga bezighouden, zolang ik maar geen politieagent word [lacht], maar dat was ik ook niet van plan.’ 

Casper (16), 5 VWO, uit Tiel

Op school heeft Casper gemerkt dat hij het leuk vindt om klasgenoten van zijn standpunt te overtuigen. Vandaar dat hij nu hier staat, bij de stand van Politicologie. ‘Ik weet niet of ik zelf de politiek in zou willen’, zegt de 16-jarige scholier uit Tiel, ’maar wat ik wel weet is dat ik er niet voor terugdeins om te praten voor een groep. Ik hoop in de studie beter te leren hoe je goed debatteert. Geschiedenis staat nog hoger op mijn lijstje trouwens. Door het verleden te begrijpen, begrijp je het heden. Dat vind ik het mooie van geschiedenis. De opleiding is ook breder dan Politicologie. En je kunt er premier mee worden, kijk naar Mark Rutte.’ 

Tekst: Nicolline van der Spek
Beeld: Marc de Haan
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.