Universiteit Leiden

nl en

Bedreigde orang-oetans redden met klimaatbestendige bomen

Een studie van de International Union for Conservation of Nature heeft boomsoorten geïdentificeerd die bestand zijn tegen klimaatverandering. De bomen zijn inheemse soorten die voorkomen in het Indonesische Kutai National Park. Omdat de soorten bedreigde Oost-Borneaanse orang-oetanpopulaties ondersteunen, beveelt de studie het gebruik ervan aan bij herbebossingsinspanningen. Hortus botanicus Leiden prefect Paul Kessler en voormalig Leidse promovendus Arbainsyah hebben bijgedragen aan de publicatie.

Voedsel en leefomgeving

Omdat ze erkennen dat jonge boompjes vandaag de dag te maken hebben met dramatische klimaatveranderingen gedurende hun 100+ jaar, analyseerde de internationale groep wetenschappers de eigenschappen van ongeveer 250 soorten bomen en andere planten die inheems zijn in het regenwoud van Kutai National Park. De onderzoekers identificeerden soorten die bestand zijn tegen branden en droogte, die naar verwachting zullen toenemen naarmate het klimaat warmer wordt. De auteurs identificeerden ook boomsoorten die voedsel en habitat bieden aan bedreigde Oost-Borneaanse orang-oetans, waarvoor het park een belangrijke habitat biedt.

Een orang-oetan in het Kutai National Park (door Purwo Kuncoro)

Herstel van regenwouden

'Toenemende droogte en branden veroorzaakt door een opwarmend klimaat zijn belangrijke opkomende bedreigingen voor soortenrijke gebieden zoals Kutai National Park', aldus Alan Lee, hoofdauteur van de studie en lid van de IUCN SSC Climate Change Specialist Group. 'Het selecteren van klimaatbestendige boomsoorten kan helpen bij het beschermen van het park en het beschermen van de orang-oetan populaties tegen de gevolgen van klimaatverandering. We hopen dat de informatie in deze studie wordt overgenomen door iedereen die werkt aan het herstel van dit unieke gebied van het regenwoud.'

Voor het volledige nieuwsbericht, zie de Engelse versie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.