Universiteit Leiden

nl en

Universiteit Leiden gestegen op internationale ranking duurzaamheid

De Universiteit Leiden is gestegen naar plek 24 op de UI Green Metric, een internationale duurzaamheidsranglijst voor universiteiten. Dit betekent dat de Leidse universiteit tot de 6% hoogst scorende universiteiten wereldwijd behoort. Aan deze duurzaamheidsranking doen 719 universiteiten uit 81 landen mee.

Leiden deed voor de tweede keer mee aan de UI Green Metric, vorig jaar behaalde de universiteit plek 49. Van de 113 universiteiten die in stadscentra zijn gevestigd, staat Leiden zelfs op positie 5. Binnen Europa doen 230 universiteiten mee en staat Leiden op positie 17. Van de ruim 700 deelnemende universiteiten hebben 431 universiteiten dit jaar de uitvoerige vragenlijst ingevuld. 

Leiden scoort op energie, afval en transport

Leiden doet het goed op de thema’s energie, afval en transport.  Op de thema's water en educatie (onderwijs) doet de universiteit het gemiddeld. Er is nog werk te doen en groei te behalen op gebied van water en van infrastructuur.

Op het thema educatie (en duurzaamheid) raakt Leiden inhoudelijk wat achterop. De universiteit maakt nog te beperkt zichtbaar wat er op onderwijsgebied aan colleges en cursussen wordt aangeboden. Nieuwe initiatieven zijn vaak nog beperkt tot persoonlijke initiatieven van docenten die duurzaamheid belangrijk vinden en kunnen inpassen in hun vakgebied. Het vergt meer en bredere inzet om duurzaamheid structureler in vakgebieden te borgen en duidelijker zichtbaar te maken, zo realiseert de universiteit zich.

Topposities Nederlandse universiteiten

De Nederlandse universiteiten doen het steeds beter, mede dankzij het netwerk wat de instellingen hebben opgebouwd om kennis over duurzaamheid te delen. Leiden staat op de derde plaats van Nederlandse universiteiten met dit jaar 6 deelnemers: Wageningen staat op de eerste plek, Groningen is 7e, Delft staat op 31, Radboud op 111 en Tilburg op positie 464 vanwege het ontbreken van (Tilburgse) input voor de ranking.

Op het dak van het Gorleausgebouw ligt nu het grootste zonnedak van Leiden!

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.