Universiteit Leiden

nl en

Amanda Foks krijgt Dekkerbeurs van Hartstichting

Farmacoloog Amanda Foks is een van de tien getalenteerde wetenschappers die een Dekkerbeurs hebben ontvangen van de Hartstichting. Ze krijgt €427.000 om een manier te vinden om afweercellen te verjongen, om zo infarcten te voorkomen. In 2016 was Foks nog genomineerd als Ontdekker van het Jaar.

Ontstekingscellen verjongen om infarcten te voorkomen

Foks onderzoekt wat er verandert in cellen van ons afweersysteem als je ouder wordt. Deze cellen werken dan namelijk minder goed dan als je jong bent. Ze zijn ook minder goed in het tegenhouden van slagaderverkalking, dat zich bij het ouder worden meer en meer ophoopt in onze bloedvaten. Uiteindelijk hoopt zij een manier te vinden om afweercellen te verjongen, zodat de cellen ook op hoge leeftijd goed de strijd aangaan tegen slagaderverkalking. Slagaderverkalking is de oorzaak van hart- en herseninfarcten, en die komen vaker voor op latere leeftijd.

Amanda Foks (twee van rechts) samen met onderzoekers van het LUMC

Verschil maken

De Dekkerbeurzen zijn bedoeld om de carrières van toponderzoekers te stimuleren. Floris Italianer, directeur bij de Hartstichting: ‘We hopen dat deze talenten zich ontwikkelen tot patiëntgerichte leiders en onderzoekers, die ons helpen in de strijd tegen hart- en vaatziekten. We motiveren hen met hun onderzoek het verschil te maken in de spreekkamer of op de operatietafel van de hartchirurg.’

Uitreiking

De beurzen zijn uitgereikt tijdens een feestelijke middag door patiënten met hart- en vaatziekten en mensen, die geld hebben opgehaald voor het onderzoek. De talentvolle onderzoekers lichtten kort en krachtig op toegankelijke manier hun onderzoek toe: Wat gaan ze doen met hun beurs? Wat willen ze dat hun onderzoek oplevert? En wat heeft de patiënt straks aan hun bevindingen?

Dit bericht is gebaseerd op het persbericht van de Hartstichting.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.